O pořadu Četba

Ty nejlepší audioknihy načtené předními českými interprety. Krimi, komedie i zamilované příběhy.

Audioknihy tu byly dřív, než se jim tak začalo říkat. Rozhlasová četba je nejstarší dosud existující pořad. Začala se vysílat už krátce po zahájení prvního rozhlasového vysílání v roce 1923.

Četba na pokračování je vhodným společníkem během dne i na dobrou noc. Přední herci a herečky vám čtou z bestsellerů, ale i z klasiky každý všední den v pravé poledne.

Uslyšíte různé žánry: komedie, thrillery, detektivky, horory i milostnou a zamilovanou literaturu.

V každý všední den se můžete těšit na:

Od 5. dubna do 19. dubna:

Alois Jirásek: Zahořanský hon (1977)

Milostný příběh z doby rokoka se odehrává v okolí Zahořan. Dozvíte se, jak šibalský kousek rozšafného myslivce a hornisty Svídy, svobodomyslného malíře Rysa a ušlápnutého kantora-hudebníka Vojny napálí mocichtivého a nafoukaného pana vrchního. Úsměvný kousek je vlastně podobenstvím o tom, jak lze vnímat umění - jestli jako zdroj čisté radosti, nebo jako způsob, jak získat vliv. O hon tu tedy půjde jak v přímém, tak v přeneseném smyslu slova.

Hrají: Zdeněk Buchvaldek, Václav Postránecký, Vladimír Brabec, Miroslav Nohýnek, Miloš Nedbal, Mieczyslav Piotrowski a další
Režie: Josef Hajdučík

Od 22. dubna do 29. dubna:

Karel Poláček: Hlavní přelíčení (1984)

Dramatizovaná četba z románu inspirovaného soudničkou o penězchtivém železničním zřízenci a vdavekchtivé služebné.

Hrají: František Husák, Iva Janžurová, Josef Kemr, Jiří Adamíra, Ilja Prachař, Jiří Teml
Režie: Jan Lorman

Od 30. dubna do 15. května:

William Thackeray: Paměti urozeného pana Barry-Lyndona (1977)

Jedno z nejlepších děl významného anglického satirika (1811-1863), realisticky zachycující životní dráhu irského šlechtického dobrodruha, Barry Lyndona, zchudlého šlechtice, jejž matka vychová k hloupé pýše a vychloubačnosti, ke rváčství a bezohledné honbě za penězi, který se účastní jako žoldnéř sedmileté války, vyšvihne se sňatkem s nejbohatší anglickou šlechtičnou mezi nejvyšší společenské vrstvy a umírá posléze ve vězení pro dlužníky, když marnotratně promrhal manželčino jmění, dávají autorovi příležitost vylíčit rozmařilý život anglické i evropské šlechty 18. stol. i chudobu a strádání lidu, zejména lidu irského, utlačovaného anglickými okupanty i irskými vykořisťovateli.

Hrají: Jaromír Spal, Hana Brothánková
Režie: Josef Červinka

Od 16. května do 23. května:

Alberto Vojtěch Frič: Indiánský lovec objevuje Prahu (1984)

Jednou ze senzací, které Praha zažila v roce 1908, byl pobyt indiánského chlapce Čerwuiše. Přivezl ho sem cestovatel Alberto Vojtěch Frič, aby ho vyléčil ze záhadné choroby a zároveň ho mohl "demonstrovat" jako živou ukázku svých výzkumů.

Vypráví: Jiří Samek
Režie: Miroslav Buriánek

Od 24. května do 10. června:

Stefan Zweig: Netrpělivost srdce (1978)

Ospalé městečko v předvečer 1. světové války. Mladý poručík rakousko-uherské armády se seznámí s ochrnutou dívkou z bohaté židovské rodiny. On se s ní přátelí ze soucitu, ona k němu vzplane skutečnou láskou...

Hrají: Josef Chvalina, Milan Neděla, Radovan Lukavský, Gabriela Vránová, Miriam Kantorková, Richard Záhorský, Ladislav Pešek a další
Režie: Olga Valentová

Některé audioknihy ze zlatého fondu Českého rozhlasu nebo i nové bestsellery jsou za poplatek ke stažení v e-shopu Radioteka.cz.

Kdy se pořad vysílá

Čas vysílání
pondělí–pátek 12:00, 21:00Český rozhlas Pohoda

Další pořady

  • Noční linka

    Čas na vaše příběhy.

  • Hvězdy vinylu

    Zábavný dokument o populární hudbě od 60. let až po dnešek.

  • U muziky s P. Filipovskou

    Ty největší české šlágry proložené říznou dechovkou.

  • Speciál

    Z archivu Českého rozhlasu speciálně vybíráme pořady věnované různým výročím, narozeninám či jiným významným událostem.