Česnekové kuře v bylinkách

V receptech našich babiček si připomeneme svátek Božího těla, který se neobešel bez dobrého jídla, třeba česnekového kuřete v bylinkách.

Ingredience
  • 1 kuře
  • 3 lžíce másla
  • sůl
  • 2 paličky česneku
  • 2 velké cibule
  • bylinky dle chuti či možností (šalvěj, rozmarýn, estragon a oregano)
  • brambory

Omyté a osušené kuře rozporcujeme na menší kousky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na osminky. Jednu paličku česneku rozebereme na stroužky, oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Ze druhé sloupneme jenom vrchní slupku a celou paličku napříč rozřízneme na půlky. Dno pekáče vytřeme máslem, naskládáme na ně cibuli a nasypeme polovinu pokrájeného česneku. Na cibuli rozložíme lehce osolené kousky masa. Posypeme zbytkem česneku, posekanými bylinkami a pokapeme máslem. Přikryjeme a dáme do trouby.

Brambory ve slupce důkladně omyjeme a rozkrájíme na čtvrtky. Po dvaceti minutách vytáhneme pekáč z trouby a na maso narovnáme brambory a obě půlky česneku. Je-li třeba, trošku podlijeme, a vrátíme do trouby. Pečeme přikryté dalších 20 minut. Pak odkryjeme a dopečeme doměkka. Podáváme se salátem z ředkviček a zeleného salátu s octovou zálivkou.