Česnekové kuře v bylinkách
V receptech našich babiček si připomeneme svátek Božího těla, který se neobešel bez dobrého jídla, třeba česnekového kuřete v bylinkách.
- 1 kuře
- 3 lžíce másla
- sůl
- 2 paličky česneku
- 2 velké cibule
- bylinky dle chuti či možností (šalvěj, rozmarýn, estragon a oregano)
- brambory
Omyté a osušené kuře rozporcujeme na menší kousky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na osminky. Jednu paličku česneku rozebereme na stroužky, oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Ze druhé sloupneme jenom vrchní slupku a celou paličku napříč rozřízneme na půlky. Dno pekáče vytřeme máslem, naskládáme na ně cibuli a nasypeme polovinu pokrájeného česneku. Na cibuli rozložíme lehce osolené kousky masa. Posypeme zbytkem česneku, posekanými bylinkami a pokapeme máslem. Přikryjeme a dáme do trouby.
Brambory ve slupce důkladně omyjeme a rozkrájíme na čtvrtky. Po dvaceti minutách vytáhneme pekáč z trouby a na maso narovnáme brambory a obě půlky česneku. Je-li třeba, trošku podlijeme, a vrátíme do trouby. Pečeme přikryté dalších 20 minut. Pak odkryjeme a dopečeme doměkka. Podáváme se salátem z ředkviček a zeleného salátu s octovou zálivkou.