Bylinkový chlebíček podle receptu z Pojizeří
Devatero bylin z devatero mezí se v dobách našich babiček nazývalo svatojánským bejlím. To se hodilo na stlaní svatojánské postýlky i k přípravě svatojánského chlebíčku. Jak na to poradí Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření.
- ¼ l mléka
- 2 lžičky soli
- 1 lžička cukru
- 0,5 lžičky mletého pepře
- ¼ kg hladké mouky
- ¼ kg hrubé mouky
- 2 dkg droždí
- náplň: 1 lžíce másla
- 2-3 jarní naťové cibulky
- hrst posekaného svatojánského bejlí
- na potření 1 žloutek
Z droždí, mléka a trošky mouky zaděláme kvásek, když vzejde přidáme do mouky, okořeníme a zaděláme těsto. Necháme vykynout. Mezitím smícháme nasekané bylinky s máslem a nakrájenou cibulkou. Nakynuté těsto rozválíme na obdélník, užší strana musí mít délku chlebíčkové formy. Obdélník potřeme rozpuštěným máslem a potřeme bylinkovou směsí. Kratší strany srolujeme proti sobě a opatrně přeneseme do sádlem vymazané formy. Necháme asi hodinu znovu nakynout. Pak potřeme žloutkem rozšlehaným se lžící vody, dáme do trouby a upečeme dozlatova. Po upečení vyklopíme na mřížku a necháme vychladnout.