Bylinkový chlebíček podle receptu z Pojizeří

Devatero bylin z devatero mezí se v dobách našich babiček nazývalo svatojánským bejlím. To se hodilo na stlaní svatojánské postýlky i k přípravě svatojánského chlebíčku. Jak na to poradí Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření.

Ingredience
  • ¼ l mléka
  • 2 lžičky soli
  • 1 lžička cukru
  • 0,5 lžičky mletého pepře
  • ¼ kg hladké mouky
  • ¼ kg hrubé mouky
  • 2 dkg droždí 
Ingredience
  • náplň: 1 lžíce másla
  • 2-3 jarní naťové cibulky
  • hrst posekaného svatojánského bejlí
  • na potření 1 žloutek

Z droždí, mléka a trošky mouky zaděláme kvásek, když vzejde přidáme do mouky, okořeníme a zaděláme těsto. Necháme vykynout. Mezitím smícháme nasekané bylinky s máslem a nakrájenou cibulkou. Nakynuté těsto rozválíme na obdélník, užší strana musí mít délku chlebíčkové formy. Obdélník potřeme rozpuštěným máslem a potřeme bylinkovou směsí. Kratší strany srolujeme proti sobě a opatrně přeneseme do sádlem vymazané formy. Necháme asi hodinu znovu nakynout. Pak potřeme žloutkem rozšlehaným se lžící vody, dáme do trouby a upečeme dozlatova. Po upečení vyklopíme na mřížku a necháme vychladnout.