Buchty s mákem

Toto nahlédnutí do kuchyní našich babiček bude o máku. Dozvíme se nejen, jak se pekly buchty s mákem, ale také o jeho dalším využití i pěstování. Povídání připravili Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření.

Ingredience
  • 1 kg polohrubé mouky
  • 1 vejce
  • 2 lžíce sádla
  • 3 lžíce cukru
  • 1/4 l mléka
  • 3 dkg kvasnic
  • Tvarohová náplň: tvaroh, žloutky a cukr rozmícháme, přidáme mléko a utřeme
  • Maková náplň: mák svaříme s mlékem, přidáme cukr, skořici a promícháme

Do vlažného mléka přidáme trochu cukru a droždí a zaděláme kvásek. Mouku prosejeme do mísy, přidáme sůl, cukr, vejce, teplé mléko, rozpuštěné sádlo a vykynutý kvásek. Všechno vypracujeme v hladké těsto, které necháme vykynout na teplém místě. Vykynuté těsto vyválíme a vykrájíme z něj kolečka, která naplníme náplní. Zabalíme, potřeme rozpuštěným máslem a skládáme do tukem vymazaného pekáče. Necháme ještě chvíli kynout. Pečeme v předehřáté troubě. Upečené posypeme buchty moučkovým cukrem.