Babiččina slepice na slanině

Kolem vesnických chalup našich babiček se to hemžilo drůbeží a tak bylo drůbeží maso snadno dostupné. Jak připravovaly naše babičky slepici na slanině?

Ingredience
  • 1 slepice
  • 15 dkg slaniny
  • 5 dkg másla
  • 10 dkg cibule
  • 2 dkg hladké mouky
  • mletý pepř

Dobře opranou slepici rozdělíme na porce a protkneme třetinou slaniny, osolíme, opepříme a opečeme na másle dorůžova. Opečené maso vyndáme, do zbylého tuku přidáme zbytek na kostičky nakrájené slaniny a dorůžova osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli. Zakápneme vodou, opečené porce masa vložíme zpět a dusíme v troubě pod pokličkou. Maso často přeléváme vypečenou šťávou. Hotové porce vyjmeme, šťávu vysmahneme, zaprášíme moukou, kterou necháme osmahnout, zalijeme vývarem, nebo vodou, a povaříme. Slepici politou šťávou podáváme s bramborem a kompotem.