Za řeckou kuchyní nemusíte cestovat až do Řecka. Stačí se vypravit jen do Děčína

Pokud navštívíte restauraci Athina, nacházející se v prostorách děčínského zámku, budete si připadat, jako byste se mávnutím kouzelného proutku ocitli přímo v Řecku.

V Athině mají totiž jídelní lístek s řeckými názvy pokrmů, pod kterými je teprve český překlad. Tak, kromě jiného, vzdávají hold Řecku a řecké kuchyni.

„Athina je řecká bohyně války,“ vysvětluje kuchařka Iveta Řezníčková a dodává s úsměvem: „Ten název jsme vybrali proto, že jsme zkusili zabojovat, jestli na trhu s řeckou kuchyní uspějeme.“

Řecká restaurace Athina nabízí typická řecká jídla

Iveta Řezníčková, za svoboda Farcalasová, je sama z poloviny Řekyně. Řecké pokrmy prý už odmala milovala – a to nejen jíst, ale i vařit. Učila se přitom od své řecké babičky.

Řecká kuchyně je typická grilovanými masy, zeleninou a samozřejmě přílohou zvanou tzatziki. Z grilovaných mas mají Řekové nejraději jehněčí.

„My nabízíme steaky z jehněčí svíčkové,“ popisuje Iveta Řezníčková a dodává: „Troufnu si říci, že to si jinde nedáte. Dále nabízíme třeba i jehněčí kolínka.“

Naprosto neodmyslitelnou součástí řeckého oběda nebo večeře musí být tzatziki – z pravého řeckého jogurtu, okurky, kopru, česneku. V Athině si ale lidé mohou namíchat tzatziki podle své chuti – to jistě ocení ti, kteří třeba nemají rádi česnek nebo kopr.

A k čemu všemu jsou vhodné správně vychlazené tzatziki? „Ke všemu,“ uzavírá s úsměvem Iveta Řezníčková.

Spustit audio