Ollie ve Šluknově je víc než jen kavárna. Nabízí lidem prostor, aby se ve svém životě nezasekli

Kavárna Ollie otevřela ve Šluknově 19. prosince 2023. Jejím zřizovatelem je Apoštolská církev se sídlem ve Varnsdorfu. Jde přitom nejen o kavárnu, ale především o místo pro společné setkávání lidí různého věku.

Antonín Tipan, provozovatel kavárny a zástupce pastora Apoštolské církve ve Varnsdorfu říká: „Dlouho jsem přemýšlel nad šluknovskými studenty, středoškoláky, kterých je ve Šluknově na 800 a nemají se kde realizovat, být spolu, chybí jim nějaký jejich prostor.“

Čtyři roky trvalo od myšlenky na studentskou kavárnu k její realizaci. Kromě běžné otevírací doby pro veřejnost je kavárna každou středu od 17 do 19 vyhrazena pouze pro studenty. Ti tam mohou hrát deskové hry, k dispozici jim je play-station i fotbálek nebo si mohou jen tak povídat.

Středy jsou v kavárně věnované i seniorům, a to v rámci běžné otevírací doby. Jedna skupina jich chodí dopoledne, druhá odpoledne. Povídají si a sortiment je přizpůsoben jejich chuti. V kavárně pro ně připravují například chlebíčky, které mají senioři v oblibě a vyžadují je.

V pondělí je zavírací den – tou dobou prostor slouží jako poradenské centrum pro rodiče a případně i děti, kteří se potýkají s nějakým problémem závislosti.

Jednou z dekorací jsou boty rozvěšené po zdech i oknech.

Antonín Tipan to vysvětluje: „Mně před dvěma lety tragicky zahynul o rok mladší bratr. Byl jedním z průkopníků sběratelů bot. Sbíral boty na skateboard od roku 1998. Zůstalo po něm kolem 130 párů nových bot, takže jsme je zakomponovali do designu této kavárny.“

Kavárna Ollie ve Šluknově

Zařízení kavárny je z úsporných materiálů a nábytek je dělaný svépomocí. Lavice a stoly jsou z palet, židle z jednoho starého hotelu ve Staré Pace jsou nově obroušené a vypolstrované.

Domácí dorty peče v Ollie profesionální cukrář, který prošel kromě jiného i školou Zdeňka Pohlreicha. Dále jsou v nabídce panini, tousty, polévky, káva nebo snídaně.

Ollie je základní skateboardový trik – znamená vyskočit, přeskočit, dostat se výš, odtud tedy název kavárny. Provozovatelé se shodují na tom, že „Ollie je víc než kavárna“. Chtějí pomoci lidem dostat se přes určité překážky. Přeskočit je, jít dál. Aby se v životě nezasekli.

Spustit audio