V roudnické restauraci Ztracená můžete ochutnat jídla, jaká jinde nenajdete

Jednou se při procházce Roudnicí nad Labem zatoulal Jiří Polák do úzké uličky jménem Orlová, když tu spatřil pána, jak na jeden dům vylepuje ceduli Na prodej. Budova historického hotelu Orel se 400 let starými klenbovými stropy Jiřímu Polákovi učarovala, a tak ji koupil, citlivě zrekonstruoval a založil restauraci s příznačným názvem – Ztracená.

Interiéry domu jsou z opuky – právě ta se používala v Roudnici nad Labem jako nejstarší stavební materiál. Dokládá, že celý dům patří ve městě právě k těm prvním. Při rekonstrukci používal Jiří Polák zase pouze opuku. Ze střešních trámů pak nechal vyrobit židle a stoly a původní půdnice použily ke tvorbě podlah.

Jiří Polák vystudoval strojní průmyslovku, v životě pracoval i jako pekař nebo provozoval bufet. Vařit se naučil sám, prostě z lásky jídlu. „První objednávka v restauraci byla na tři jídla,“ vzpomíná dnes už s úsměvem na své začátky a pokračuje: „Vůbec jsem si takovým množstvím objednávek nevěděl rady. Lidé čekali první dva roky na jídlo i dvě hodiny… Navíc jsem ještě měl takové šílené nápady, jako mít každý víkend jiné menu.“

Inspiraci k vytvoření receptů hledá všude kolem sebe – v časopisech nebo v televizi. Důraz klade na čerstvost a pestrost.

„Otevřeno mám a vařím jen v pátek a v sobotu. Občas dělám nedělní brunch. Dát si ve Ztracené můžete třeba pštrosí bourguignon z masa z nedaleké pštrosí farmy, zajíce načerno, jelení hřbet nebo dortíky s čokoládou a lanýžem. Děláme si i vlastní chleba a paštiku“, popisuje něco málo z nabídky Jiří Polák a uzavírá: „Gastronomickým publikacím a gastro-rádcům na cesty nevěřím.“

Spustit audio