Ten, kdo hvízdá z plných plic a ještě tím baví posluchače –světový šampion z Holandska Geert Chatrou

20. březen 2023

Písničková pohádková věta „Kdo hvízdá z plných plic“ by mohla být mottem této půlhodinky Vlídných tónů. 

Již jsme v tomto pořadu mluvili o českých hráčích na foukací harmoniku, kteří uspěli v mezinárodním srovnání a soutěžích, tedy o Lubomíru Plevovi nebo o Rudolfu Kachlířovi z legendárního Echo kvartetu. I dnes půjde o jaksi, s nadsázkou řečeno, sportovní pojetí muzikantské aktivity, ale přemístíme se do Holandska a v tomto případě jsou tím jediným hudebním instrumentem lidské rty.

Nizozemec Geert Chatrou, čtyřiapadesátiletý rodák ze Sint Odiliënbergu, je několikanásobný světový šampion ve hvízdání:

„Pískám od svých čtyř let. Můj táta si vždycky pískal po celém domě. Myslel jsem, že je to součást komunikace v naší rodině. Tak jsem pískal s ním. A než mi bylo 34, vždycky jsem lidi pískáním spíš štval, ale pak jsem si jím začal vydělávat.“

Ale úspěšná kariéra Geerta Chatrou začala vtípkem jeho švagrové, která ho přihlásila na mistrovství světa v pískání v Louisburgu  v roce 2004, a on, aby si zachoval tvář, tak šel a soutěž vyhrál.

Geert Chatrou pak začal natáčet i hudební alba, nejčastěji s kapelou Ocobar z Rotterdamu. Z toho prvního, které nese v názvu slovní hříčku s Geertovým příjmením Le Chatroubadour. vám zahrajeme nejprve titulní melodii, ale můžete si v podání tohoto virtuózního pískače Čardáš od Vittoria Montiho, skladbu Irish Pub, Irská hospoda, která je takovým mírně opožděným příspěvkem  ke svátku svatého Patrika, nebo romantickou melodii In Dreams We´ll Meet Again, Ve snech se znovu potkáme. 

autor: Jiří Kasal
Spustit audio