Škvarkový chleba
Dá se jíst i nenamazaný…
Suroviny:
1hrnek žitné mouky
1 hrnek hladké pšeničné mouky
1 hrnek vody
třetina kostky droždí
špetka cukru
2 malé kávové lžičky soli
lžíce kmínu
šálek škvarků
Postup:
- V míse smícháme obě mouky, přidáme sůl a kmín.
- Část vody ohřejeme do vlažna, rozpustíme v ní špetku cukru a nadrobíme droždí. Necháme vzejít kvásek.
- Vzešlý kvásek a zbytek vody vlijeme do mísy, vymícháme hladké těsto, necháme 10 minut odpočinout a pak zapracujeme škvarky.
- Takto připravené těsto dáme do silikonové formy na chleba, necháme asi 45 minut kynout, dáme do trouby zapnuté na 200 stupňů a upečeme.
- Po upečení chleba vyklopíme, zakryjeme čistou utěrkou a necháme vychladnout.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.