Škvarkový chleba

Dá se jíst i nenamazaný…

Suroviny:

1hrnek žitné mouky

1 hrnek hladké pšeničné mouky

1 hrnek vody

třetina kostky droždí

špetka cukru

2 malé kávové lžičky soli

lžíce kmínu

šálek škvarků

Postup:

  1. V míse smícháme obě mouky, přidáme sůl a kmín.
  2. Část vody ohřejeme do vlažna, rozpustíme v ní špetku cukru a nadrobíme droždí. Necháme vzejít kvásek.
  3. Vzešlý kvásek a zbytek vody vlijeme do mísy, vymícháme hladké těsto, necháme 10 minut odpočinout a pak zapracujeme škvarky.
  4. Takto připravené těsto dáme do silikonové formy na chleba, necháme asi 45 minut kynout, dáme do trouby zapnuté na 200 stupňů a upečeme.
  5. Po upečení chleba vyklopíme, zakryjeme čistou utěrkou a necháme vychladnout.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.