Sklenička a stovky korálků. I z toho může vzniknout krásný svícen

27. prosinec 2023

Někdo si dělá svícny ze skleniček od přesnídávky, další si udělá větvičkový základ, někdo si udělá dřevěné, paní Anna Tunderová z Hošťky na Tachovsku si svícny dělá korálkové, na jeden spotřebuje stovky milimetrových korálků. Aby byl správný tvar, je základem sklenička, kterou prostě oplétá, vymýšlí různé vzory a doplňuje korálky různých velikostí.

Anna Tunderová

Navlékat milimetrové korálky vyžaduje velké soustředění, dobrý zrak nebo aspoň dobré brýle. Také musíte sedět tak, aby záda nebolela. Připravte se, že u jednoho svícnu můžete sedět opravdu hodně hodin, třeba celý večer! Paní Tunderová radí, pusťte si k tomu hudbu nebo i televizi jako kulisu. A pak už je třeba jen pozorně sledovat, jak roste vzorek. A může se stát, že někdy něco přehlédnete, a musíte pak zase několik korálků "odpárat", tedy postupně oddělit z niti a vzor napravit. Je to pomalé, pracné, ale z výsledku budete mít velikou radost a získáte originální svícen, jaký nikdo nemá.

Při práci s tak malými komponenty myslete i na to, aby se vám nerozkutálely po místnosti, jako se to paní Anně stalo, když jí na stůl náhle vyskočila kočka. Milimetrové korálky prý nachází na zemi dodnes. Takže platí pravidlo - korálky do hlubokých mističek, zvířata za dveře a klid!

A pokud seženete korálky až po Novém roce, tak se pusťte do jiných dekorací. Můžete třeba dělat oplétaná vajíčka na Velikonoce, nebo různé brože a květiny. Z korálků jde dělat opravdu cokoliv, pokud máte čas, dobré vidění a trpělivost.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.