Sběratelka má kočárek i z roku 1860

10. červen 2023

Karla Kadečková z Břetislavi na Tachovsku se může pochlubit velkou sbírkou klasických kočárků. Nejstarší je dokonce až z roku 1860.

Kočárky Karla milovala od dětství, vozila v nich koťátka a plyšového medvěda. Kočárky ve sbírce jsou různých velikostí a tvarů, z různých materiálů, nejen české, ale i z Anglie a Ameriky. Pocházejí od řady různých výrobců - HIKO, TDV Mělník, Liberta. A protože kočárky jsou velkou sbírkou, musela ji paní Karla Kadečková rozdělit do více skladů v kraji.

Prázdný kočárek sám o sobě je smutný, a právě proto je potřeba mít další vybavení. Číslem jedna je miminko, tedy panenka. Paní Kadečková má nejraději realistická miminka, tedy takzvané reborn panenky. A aby neležely jen tak v kočárku, musí být i různé dečky, polštářky, peřinky, ale také hračky, chrastítka a podobně.

A jednou za čas se kočárky také vyvětrají na skutečné procházce. Ženy se domluví, vezmou si dobové obleky, vyšňoří kočárek, oblečou miminko a hurá do ulic! Chtěli byste je také potkat? Je mnoho šancí - třeba 17. června v Chlumci nad Cidlinou od 11 hodin na tamním zámku. A v Plzni se na ně můžete těšit 30. září, kdy bude sraz v 11 hodin na plzeňském náměstí u kostela sv. Bartoloměje. To se skupinka vydá Františkánskou ulicí směrem do sadů, kde proběhne fotografování.

Spustit audio