Motorová pila vyžaduje péči

Travní sekačky by měly mít vyvážený a naostřený nůž, u řetězových motorových pil je důležitý nejen ostrý nůž, ale i kvalitní lišta a olej na její mazání. Proč? Vysvětluje opravář zahradní techniky Michal Zbráš z Plzně - Roudné.

Spolku „Prácheň žije!" z Horažďovic na Klatovsku se podařilo uklidit a zatraktivnit vrch Prácheň s kostelíkem a zbytky hradu. Jsou v něm lidé, kteří milují město a jeho okolí. Představujeme jeho činnost i akce, které v letošním roce připravují.

Na zahradě se můžete blýsknout blýskavkou. Poslouží nejenom jako živý plot, ale i jako ozdobný keř. Jaké druhy blýskavek jsou a jak o ně pečovat radí plzeňský zahradník Přemysl Písař.

S Janem Drncem z plzeňského pneuservisu ukládáme zimní pneumatiky a také se dozvíte, jak se postarat o letní.

Pro velký zájem se magnetofonové kazety začaly opět vyrábět. Jaké mají vlastnosti a jsou kvalitní, jako kazety z let devadesátých, kdy byl kazetový průmysl na svém vrcholu? Jak je vybírat? Vyplatí se kupovat nové nebo stačí ty, které se nabízejí v bazarech na internetu? Vše porovnává sběratel a milovník kazet René Jauris z Prahy.

autor: Jiří Šobr | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.