Před umělými sladidly varují už i diabetologové, vzkazuje cukrovkářům Kateřina Cajthamlová

2. únor 2024

Neléčená cukrovka může způsobit řadu chronických komplikací. Spousta lidí přitom netuší, že ji má. Cukrovka totiž nebolí.

„Člověk může být víc unavený, když má vyšší glykémii, může mít větší žízeň nebo častěji chodit na malou,“ vyjmenovává Ludmila Brunerová, vedoucí Diabetologického centra.

Cukrovka 1. typu je způsobená zničením 90 procent beta buněk ve slinivce. „Většinou vzniká v dětství a její dědičnost je minimální, zhruba tři procenta. Další možnost je, že vznikne autoimunitním procesem, třeba po viróze, kdy tělo beta buňky zničí protilátkami. Nebo dojde ke zničení konzumací alkoholu. A pokud jsou zničeny, tak tělo nevyrábí dostatek inzulínu,“ vysvětluje Kateřina Cajthamlová.

Rozdíl mezi 1. a 2. typem diabetu

Daleko častější je ale diabetes 2. typu (diabetes mellitus). Při 1. typu člověk hubne, a pokud by nedostal inzulín, mohl by zemřít. Také s pohybem musí opatrně, aby mu moc neklesla glykémie.

Při diabetu 2. typu vzniká necitlivost tkání na inzulín, to znamená, že tělo vyrábí inzulínu dost, ale buňky přesto řvou hlady. Při tomto typu cukrovky se přibírá. „Proto je důležité si hmotnost hlídat, protože snížení hmotnosti zejména tukové tkáně o 5 až 10 procent vede k lepší kompenzaci diabetu a ke snížení kardiovaskulárních a ledvinných komplikací,“ říká lékařka Cajthamlová. Tento typ diabetu vzniká ve vyšším věku, je častější a bývá dědičný.

Je nebezpečnější cukr, nebo tuk?

Dříve se myslelo, že větší konzumace cukru může cukrovku vyvolat, ale zjistilo se, že daleko nebezpečnější je vysoká konzumace tuků a nízkobílkovinná dieta, při které játra začínají vyrábět větší množství cukru.

Diabetes mellitus je závažné onemocnění s přesahem na několik dalších orgánů. „Zhoršuje se činnost nervů, ucpávají se cévy, dochází k poškození sítnice, člověk může oslepnout. A také je narušená funkce ledvin, zhoršuje se jejich očistná schopnost,“ vyjmenovává známá lékařka.

Hodnota koncentrace glukózy v krvi (glykémie) je nalačno v rozmezí 4,8–5,2 mmol/l. Hodnota vyšší než 6 mmol/l se bere jako prediabetes. Po jídle může cukr stoupnout na hodnotu kolem 10 mmol/l. „Důležité je, jak do hodiny klesne a zda se do dvou hodin vrátí do normy.“

Cukrovka, diabetes, glukometr, meření cukru v krvi, lékař, vyšetření, ordinace, ilustrační foto

Léčba a režimová opatření

U cukrovky 1. typu je nutná léčba inzulínem. U cukrovky 2. typu se dávají léky první volby, které zlepšují citlivost tkání na inzulín. Spolu s dietou a pohybem většinou pomáhají nejlépe. „Rozhodně nekupujte léky, které nejsou v lékárnách, za to jsou často v reklamách na internetu,“ varuje lékařka.

Citlivost tkání dobře zlepšuje pravidelný pohyb, to se týká hlavně diabetiků 2. typu. „Nejlépe 4x týdně kardio cvičení po dobu 30 minut. Musíte se zadýchat.“

U diety je potřeba upravit množství sacharidů, nikoli jen cukrů. „Zároveň je důležitý dostatečný příjem bílkovin, protože bílkoviny jsou náhradní zdroj za sacharidy. Co se týká umělých sladidel, před těmi už varují i diabetologové. Pacienti by si měli odvykat na sladké a nepoužívat sorbitoly. Jako náhražka je vhodný čekankový sirup.“

Vyšetření na dlouhý cukr odhalí hříšníky

Někteří pacienti ovšem dietu porušují a snaží se to před doktorem zamaskovat. Díky moderním metodám to už ale není tak snadné. „Dnes máme k dispozici metody stanovení tzv. dlouhého cukru, který nám říká, jak se v průměru pohybovaly glykémie za poslední tři měsíce. Takže i když pacient před kontrolou začne držet dietu a začne se snažit, toto vyšetření odhalí, že dietu po celou dobu řádně nedržel,“ dodává diabetoložka Brunerová.

Někdy pacient dokonce přibere. „Když se zhorší činnost ledvin, pacient začne zadržovat vodu a může na váze opravdu přibrat, přestože dietu drží. Proto je dobré si nechat dělat pravidelné vyšetření ledvin,“ doporučuje Kateřina Cajthamlová.

Funguje na cukrovku pít po ránu jablečný ocet nebo vodu s citronem? Co by měli dodržovat pacienti po vážné operaci slinivky? Pomáhá hladovění? Poslechněte si rady Kateřiny Cajthamlové v pořadu Vesele a zdravě.

Spustit audio