Olej ze lněných semínek si dopřejte denně. Bude to mít blahodárný vliv na vaše zdraví

20. březen 2024

Jedna čajová lžička oleje ze lněných semínek denně dokáže předejít celé řadě zdravotních neduhů a také je pomáhá léčit. Rostlinné oleje jsou totiž velkým zdrojem vitamínů a dalších důležitých látek.

Lněný olej je přírodní olej lisovaný za studena ze semen lnu. Obsahuje esenciální mastné kyseliny, které jsou zvláště důležité, neboť si je lidské tělo nedokáže samo vyprodukovat.

Z vitamínů se ve lněném oleji nachází vitamíny E, D, a A. Nejvíce cenných látek si samozřejmě uchová čerstvý panenský olej bez filtrace.

Aby si tělo dokázalo vzít z lněného oleje vše potřebné, je důležitá nejen kvalita samotného produktu, ale i vhodný způsob konzumace. Olej byste měli konzumovat čerstvý a studený, zahříváním by došlo ke ztrátě cenných látek.

Čtěte také

Další důležité pravidlo říká konzumovat olej ve spojení s bílkovinami, kdy se tuky stanou ve vodě rozpustnými, a tudíž dobře vstřebatelnými – ideálně tedy s jogurtem, tvarohem nebo s ořechy.

Lněný olej lze použít jako přísadu do salátů, dresinků, pomazánek nebo smoothies. Je citlivý na teplo a kyslík, proto je důležité jej skladovat v lednici a spotřebovat do tří měsíců po otevření.

 Pokud užíváte lněný olej jako prevenci zdravotních neduhů a pro krásu, optimální množství se pohybuje od jedné lžičky do jedné lžíce jednou denně.

autor: Eva Bucharová | zdroje: olejarstvi.cz , medicin.cz
Spustit audio

Související