Bodlákový olej se vyplatí mít doma – pro přípravu pokrmů i jako lék

4. říjen 2023

Do sbírky svých kuchyňských olejů přidejte bodlákový. Hodí se do studené kuchyně a je bohatým zdrojem kyseliny linolové, důležité pro růst svalů.

Olej z bodláku se nezískává z plevele, co vám roste za plotem, ale ze semínek jeho příbuzné – světlice barvířské, která se lisují za studena. Na bodlákovém oleji se ani nesmaží, používá se ve studené kuchyni.

Ve světě je považován za jeden z nejlepších olejů. Je žlutavé barvy, bez příchuti a je lehce stravitelný, velmi lehký a jemný.

Můžete ho přidat do majonézy, dresinku, salátu. Obsahuje hodně nenasycených mastných kyselin a co je hlavní, je v něm velké množství kyseliny linolové.

Ta má pozitivní vliv na redukci tukových zásob v těle a na zvýšení podílu svalové hmoty. Udržuje stabilní hladinu krevního cukru, snižuje špatný cholesterol a posiluje imunitu. Naše tělo není schopno si tuto kyselinu samo vytvořit, proto je důležité ji přijímat v potravě.

Bodlákový olej pomůže při problémech se zažíváním, preventivně působí proti tvorbě krevních sraženin, podporuje činnost jater, žlučníku a blahodárně působí na růst nehtů a vlasů. Pomáhá také při migrénách a závratích, při senné rýmě i astmatu a dokonce se dá použít i zevně – například na křečové žíly.

autor: Eva Bucharová | zdroje: Vitalita.cz , Wikipedia.cz , Google.com
Spustit audio

Související