Olej z rojovníku má narkotické účinky. V Rusku a Norsku ho používali při výrobě piva místo chmele

20. srpen 2021

Rojovník bahenní je stále zelný keř. Můžete ho pěstovat na skalce, ve volné přírodě se u nás vyskytuje na Třeboňsku, v Jeseníkách, Adršpachu nebo v Národním parku České Švýcarsko – na mokrých skalních římsách. Má rád i vřesoviště.

Vykvétá v květnu a v červnu, podobá se trochu rododendronu. Může být vysoký i jeden a půl metru. Obsahuje rojovníkový olej, s charakteristickým aroma a hořkou chutí, má narkotické účinky.

V Rusku a Norsku sloužil tento olej jako náhrada chmele při výrobě piva.

Rojovník bahenní je to rostlina okrasná, ale v Asii, kde je doma, ho používají v lidovém léčitelství při trávicích nebo dýchacích problémech.

Větvičky rojovníku bahenního používají východní národy k odehnání otravného hmyzu. Větvičky hodí do ohně, usadí se do dýmu, který rojovník tvoří a nepříjemně bodavý hmyz na ně nejde.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.