Nádobí ze stolu se sklízí najednou, platí pro to pravidlo debaras, vysvětluje Ladislav Špaček

Doma nebo v restauraci se sejdeme u stolu zejména kvůli jídlu. Když dojíme, přijde maminka, servírka nebo číšník a prázdný talíř odnese. Když se sejde větší společnost, platí pravidlo debaras. Znáte ho?

Debaras je výraz, který pochází ze slova „débarras“ a znamená sklízení použitého nádobí celé společnosti současně. To znamená, že číšník nebo servírka nemohou odebírat talíře postupně lidem tak, jak dojedí, protože by to znamenalo, že jedni jedí a druzí na ně koukají. A to je nepřípustné.

Všichni musí mít před sebou stále své talíře. Až když poslední z celé společnosti složí příbor předepsaným způsobem, je to signál vyslaný obsluze. Teprve teď může číšník nebo servírka všechny talíře najednou stáhnout ze stolu a vyčistit celý stůl.

Takto bychom to měli dělat i doma, a to proto, abychom si na to zvykli, aby si na to zvykly naše děti a podle toho poznali dobrou restauraci.

Ladislav Špaček

Patří k největším odborníkům na vývoj etikety i její současnou podobu. Vystudoval Pedagogickou fakultu v Ostravě a Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze.

Ladislav Špaček

Na začátku učil vývoj české gramatiky, později se stal redaktorem a moderátorem v Československé televizi. Nejznámější byl ovšem jeho post tiskového mluvčího prezidenta republiky Václava Havla mezi lety 1992 a 2003.

Během této doby se účastnil bezpočtu společenských událostí vrcholného charakteru. Navštívil více než padesát zemí světa, setkal se s desítkami prezidentů, králů a jiných hlav států.

Dnes píše knihy o etiketě a pořádá odborné přednášky a cvičení v tomto oboru.

Jeho rady z etikety uslyšíte v našem vysílání v pořadu Pochoutkový rok každou neděli po 10. a v repríze po 21. hodině na všech regionálních stanicích Českého rozhlasu.

autoři: Patrik Rozehnal , djo