Modřiny se hojí až 14 dní. Jejich velikost jde ovlivnit tlakovým manévrem

10. květen 2024

Naše babičky na modřiny přikládaly ocet a cibuli. Někdo zase sází na obklady ze zelných listů nebo nastrouhané brambory. Jak vzniká hematom a proč jsou na něj starší lidi náchylnější?

Hematom vzniká, když se bouchneme. „Za jeho zbarvení pak můžou barviva. Většinou prochází od prvotní červené přes modrou do zelenožluta. Než vymizí, trvá to i 14 dní,“ vysvětluje hematolog Jan Loužil z Ústavu klinické a experimentální hematologie v Praze.

„U starších lidí se modřiny tvoří častěji, protože mají křehčí kůži a většinou už berou nějaké léky. Někdy to může způsobit vyšší hladina vitamínu C nebo K nebo některé jaterní onemocnění. Věkem kapiláry praskají, a z kapilárního krvácení se tvoří takové malinké modřiny,“ doplňuje Kateřina Cajthamlová. „Krvácení, ze kterého vznikají modřiny, může být ještě venózní (žilní) a arteriální (cévní).“

Čtěte také

Modřina narůstá pomaleji z venózního krvácení, ale pokud je dobrá srážlivost, tak se poraněná žíla může uzavřít rychleji a modřina za chvíli vymizí. Nejrychleji modřiny vznikají z arteriálního krvácení. „To se stane při úrazu. Dřív se rychle přikládala třeba lžíce, aby se modřina nerozšířila. To je tlakový manévr, kdy se tím uzavře postižená céva a relativně rychle zastavíme rozšíření modřiny. Místo lžíce použijte tlakový obvaz a nechte ho tam klidně do druhého dne,“ radí lékařka. Modřiny lze i chladit.

Hojení a tvorba modřin

Nejen hojení, ale i tvorba modřin je závislá na tom, jak je nastavený organismus. Starší a hubení lidé mají lidé cévy s vazivem, které už není tak elastické, proto se modřiny vytvářejí snáze a déle se hojí. Je důležité kůži promašťovat a brát kolagen.

Chránit pokožku před sluncem by si měli i lidé, kteří ke spálení náchylní nejsou

„Vždycky je důležité vědět, čím to je, proč to je a řešit příčinu. Lidé to neradi slyší, ale se stářím souvisí porucha regenerace a větší křehkost. Mají změněnou hormonální tvorbu. U žen je to po klimakteriu, kdy dojde k absenci pohlavních hormonů, které opravují všechny možné tkáně. Kůže začne být tenčí, cévy snáze praskají. Tento fakt musíme přijmout.“

Stav kůže můžeme částečně ovlivnit kvalitními potravinami. Rychlost hojení a pevnost cév je způsobeno také tím, že konzumujeme stravu bohatou na bílkoviny. „Starší lidé se i z finančních důvodů vyhýbají rybám, hovězímu nebo krůtímu masu. Měli by do jídelníčku zařadit více zeleniny, zejména s obsahem vitamínu C.“

vitamín

Petechie na předloktí, hemangiomy na břiše

Starším lidem se objevují červené fleky na rukou, zejména na předloktí. „To jsou petechie. Tyto oblasti jsou v kontaktu se sluncem a povětrnostními vlivy víc než nohy, které bývají schované v kalhotách. V oblasti předloktí je kůže křehčí na rozdíl od nohou.“

Pomáhá přidat vitamín C nebo rutin, což je složka, která posiluje tvorbu vaziva v cévách. „Dříve ženy nosily rukavičky a žádné petechie neměly. To můžu doporučit i dnes. Nebo alespoň na noc promazávat mastným krémem a spát v bavlněných rukavicích.“

Hemangiomy jsou červené tečky, které se nejčastěji tvoří na zádech a na břiše. „Jsou to vrozené malformace, nesprávnosti, které se týkají cév. Jde o kličky rozšířených cév, které se tvoří vinou úbytku kolagenu a vaziva. Na kapilárách se vytváří výdutě, ale nekrvácí, je to cévní záležitost,“ popisuje lékařka.

Co dělat při zvýšeném výskytu modřin

  • Zjistit příčinu, zkontrolovat hladinu jaterních enzymů, krevní tlak.
  • Přezkoumat svůj jídelníček a dodat víc bílkovin. Z masa: hovězí, krůtí, ryby. Košťálová zelenina, ovoce typu maliny, ostružiny, mango , kiwi.
  • Nekouřit, nepít alkohol.
  • Otužovat se. Cévy se stávají pevnější, lépe se naučí reagovat na chlad.
  • Nenosit příliš těžké věci a nenosit těsné oblečení zejména v oblasti břicha.
  • Promašťovat pokožku a chránit ji před povětrnostními vlivy.

Co dalšího radí Kateřina Cajthamlová v pořadu Vesle a zdravě? Na co si dát pozor, pokud berete warfarin? Čím můžeme uspíšit vstřebání modřiny? Poslechněte si v záznamu pořadu.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.