Meteor o svítících květinách, umělé inteligenci a zeleném Slunci

30. březen 2024

Poslechněte si:

  • 01:02 Je libo svítící květiny?
  • 11:16 Jak narýsovat mnohoúhelníky?
  • 17:16 Jsme ohroženi umělou inteligencí?
  • 30:46 Lze spatřit zelené Slunce?
  • 40:28 Čáp Venda se vyklube z vajíčka

Hovoří astrofyzik Petr Kulhánek, doktor František Koukolík nebo ornitolog Zdeněk Vermouzek. Rubriku Stalo se tento den připravil Ing. František Houdek. Život čápa přibližuje Jiří Lábus.

Je libo svítící květiny?

Petúnie, detail květů

Zahrádkáři a pěstitelé milují kuriozity všeho druhu. Jejich seznam se teď rozšíří o petúnie, které jsou přes den bílé, ale jakmile se setmí, začnou nazelenale svítit. Pro něco takového nelze rostliny „vycvičit“, je potřeba přímo zasáhnout do jejich genů. V USA to bylo povoleno a květiny budou od dubna v prodeji. Biolog prof. Jaroslav Petr popsal, jak vědci přiměli květinu svítit. Víte, proč je u nás pěstovat nesmíme?

Jak narýsovat mnohoúhelníky?

Šestiúhelníky

Narýsovat čtverec je snadné, stačí k tomu trojúhelník s ryskou. Na pětiúhelník a šestiúhelník potřebujete i kružítko. Sedmiúhelník už se vám narýsovat nepodaří. Matematikové si po staletí lámali hlavu, proč některé mnohoúhelníky narýsovat lze a jiné ne. Zlom přinesl až konec 18. století, kdy pro matematiku dorůstal teprve osmnáctiletý Carl Friedrich Gauss. 30. března 1796 přišel na to, že narýsovat lze jen ty z pravidelných mnohoúhelníků, jejichž počet stran je určitou funkcí jednoho druhu prvočísel. Připomněli jsme si to v rubrice Stalo se tento den, kterou připravuje Ing. František Houdek.

Jsme ohroženi umělou inteligencí?

Umělá inteligence (ilustrační foto)

MUDr. František Koukolík se obává, že ano. Vývoj jde velmi rychle kupředu. Jedním z mnoha příkladů může být North Pole Chip vyvinutý firmou IBM, uveřejněný 19. 10. 2023. Napodobuje propojení lidské mozkové kůry. Jeho rychlost je vysoká. Úspora energie také. Není nutný častý přístup do zevní paměti. Znamená změnu architektury počítačů. MUDr. Koukolík to přirovnal k vývoji mozkové kůry prvních obratlovců.

Lze spatřit zelené Slunce?

Západ slunce

Odpověď zní ano. Sluneční záření ve skutečnosti obsahuje všechny základní barvy. Ostatně přesvědčil se o tom každý, kdo někdy viděl duhu. Bílého kabátu se ale Slunce občas může zbavit. Díky zemské atmosféře. Krásné východy a západy Slunce, při kterých nabývá oranžové až červené barvy, viděl každý. Právě v okamžiku, kdy je Slunce u obzoru, se na krátkou dobu může stát, že se na jeho horním okraji objeví zelená barva. Úkaz popsal prof. Zdeněk Mikulášek z Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity v Brně.

Čáp Venda se vyklube z vajíčka

Čáp bílý, ilustrační foto

Jak vypadá život čápa? Co prožívá? Jaké jsou jeho první krůčky, první let, jak je pro něj náročné letět až do Afriky? Jak si hledá partnerku, jak si staví hnízdo, co mu dělá největší radost nebo co ho naopak ohrožuje? Díky Meteoru se to všechno dozvíte. Životem čápa nás provádí Jiří Lábus jako čáp Venda. Jeho trochu laický pohled na věc uvádí na pravou míru ornitolog Zdeněk Vermouzek. Seriálem o čápech podporujeme velké celoevropské sčítání čápů bílých. Zapojte se na cap.birdlife.cz.

Všechny díly Meteoru najdete na webu Dvojky nebo na portále mujRozhlas.

autor: Petr Sobotka
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.