Meteor o počítání v pravěku, zlodějských krabech a ochranném zbarvení

19. srpen 2023

Poslechněte si:

  • 01:07 Uměli lidé v pravěku počítat?
  • 08:03 Jaká je pravděpodobnost srážky s planetkou?
  • 12:05 Kradou krabi ulity?
  • 19:56 Jak vzniklo u zvířat ochranné zbarvení?
  • Sherlock Holmes a případ s homolicí (do 26. 8. 2023)

Hovoří biolog Jaroslav Petr nebo astronom Pavel Koten. Rubriku Stalo se tento den připravil Ing. František Houdek. Zážitky zoologa Karla Pecla čte Miloň Čepelka.

Všechny díly Meteoru najdete na webu Dvojky nebo v mobilní aplikaci mujRozhlas.

Uměli lidé v pravěku počítat?

Takhle nějak mohl vypadat pračlověk na lovu (hraná rekonstrukce)

Dne 19. srpna 1936 v Dolních Věstonicích na jižní Moravě vykopal tým Karla Absolona, známého už nálezem Věstonické Venuše, vřetenní kost z nohy mladého vlka. Je asi 18 cm dlouhá a na povrchu nese 57 hlubokých zářezů. Prvních 25 vrypů je uspořádáno do skupin po pěti a mají stejnou délku. Tato řada končí dvakrát tak dlouhým zářezem. Počítali si už tehdy lidé úlovky? Nebo snad dluhy? Připomněli jsme si to v rubrice Stalo se tento den, kterou připravuje Ing. František Houdek.

Jaká je pravděpodobnost srážky s planetkou?

Srážka planet (ilustrační obrázek)

Pozemskému životu a naší civilizaci hrozí hned několik druhů nebezpečí z vesmíru – od Slunce, supernov nebo prostou srážkou s kometou či planetkou. Planetek je ve Sluneční soustavě známo přes milión. Známe případy z minulosti, kdy ke střetu se Zemí došlo a mělo to fatální následky. Položili jsme tedy otázku dr. Petru Scheirichovi z Astronomického ústavu AV ČR: Jaká je pravděpodobnost, že se srazíme s planetkou?

Kradou krabi ulity?

Krab sněžný

Představte si, že jste zoolog na výpravě do exotické země. Celý den sbíráte na mořské pláži ty nejzajímavější ulity. Noc strávíte přímo na pláži a užíváte si klidného spánku. Jenže ráno vás čeká překvapení – ulity jsou pryč! Že by zloděj? Kdepak, jste přeci na neobydleném ostrově! Kdo tedy ulity odcizil? Zážitek zoologa Karla Pecla vypráví Miloň Čepelka.

Jak vzniklo u zvířat ochranné zbarvení?

Chameleon je králem maskování, neboť se dokáže plynule přizpůsobovat svému okolí. Naproti tomu páv se pyšní svými barvami a nápadností. Proč zvířata používají, dalo by se říct, opačné strategie? Už Charles Darwin si kladl tuto otázku a pokoušel se odpovědět na to, jak se ochranné zbarvení u živočichů mohlo vyvinout. Co na to říká dnešní věda, nám pověděl biolog prof. Jaroslav Petr.

Sherlock Holmes a případ s homolicí

Anglický detektiv Sherlock Holmes se báječně hodí do pořadu Meteor, neboť ve své práci vždy využíval vědeckého přístupu. Jeho široké znalosti ve spojení s úžasnými kombinačními schopnostmi mozku dokázaly uspět tam, kde jiní ztroskotali. Přímo pro Meteor byla napsána řada příběhů. Rozhlasovou dramatizaci Sherlock Holmes a případ s homolicí vysílal Meteor poprvé roku 1990. Slavný detektiv v něm řeší případ podivného úmrtí mořského biologa.

Scénář napsal Rudolf Čechura, režii měl Karel Weinlich. Účinkují Svatopluk Beneš, Jiří Samek, Antonín Hardt a Marie Marešová.

autor: Petr Sobotka
Spustit audio

Související