Meteor o elixíru mládí, předení koček a nekonečném požáru

25. listopad 2023

Poslechněte si:

  • 01:09 Najdeme elixír mládí?
  • 12:24 Je světlo vlna, nebo částice?
  • 18:06 Obří sluneční bouře zachycená v grónském ledu
  • 31:43 Jak předou kočky?
  • 39:58 Když hoří země pod nohama

Hovoří mikrobioložka Helena Tlaskalová-Hogenová, astronom Michal Švanda nebo biolog Jaroslav Petr. Rubriku Stalo se tento den připravil Ing. František Houdek. Z knihy Geostorky Petra Brože čte Jan Meduna.

Najdeme elixír mládí?

Elixír

Zní to jako utopická představa ze dvora Rudolfa II. Vědci ale připravují koktejl bakterií, který dokáže např. pomáhat podvyživeným dětem. Na myších pak bylo prokázáno, že když starým jedincům byla podána směs bakterií ze střev mladých myší, staré doslova omládly. Půjde něco takového aplikovat i u lidí? Mikrobioložka Helena Tlaskalová-Hogenová popsala objevy svého oboru za posledních 60 let, a to při příležitosti letošního obdržení medaile 1. stupně za zásluhy o stát v oblasti vědy od prezidenta republiky.

Je světlo vlna, nebo částice?

Je světlo vlna nebo částice?

Fyzikové se před několika sty lety ocitli v bezvýchodné situaci a svým způsobem jsou v ní dodnes. Jde o velmi složitý problém, kdy existovaly dvě neslučitelné teorie. Buď platí jedna a druhá musí být špatně, nebo naopak. V žádném případě ale nemohou platit obě současně. Podobné spory dokáže rozřešit až dobře navržený experiment. Jenže některé jasně potvrzovaly první teorii a některé druhou. Překvapivé řešení se nalezlo před 99 lety. Problém, o kterém mluvíme, se týkal vysvětlení, co je to světlo – vlna, nebo částice. Připomněli jsme si to v rubrice Stalo se tento den, kterou připravuje Ing. František Houdek.

Obří sluneční bouře zachycená v grónském ledu

Putování po horách, ledovec (ilustrační foto)

Slunce je hvězda, která nám dává světlo a teplo a vytváří základní podmínky pro pozemský život. Na druhou stranu, čas od času nás ohrožuje. Slunce je horká koule plazmatu, proměnlivý kosmický magnet. Erupce, protuberance, výrony hmoty. Může dojít k situaci, kdy přímo k Zemi vyšle celý oblak rychle letících částic. Jako například počátkem listopadu, kdy jsme i u nás měli skvělou příležitost sledovat důsledek srážky Země s takovými částicemi - polární záři. Jak je možné stopovat sluneční aktivitu, až 11 tisíc let zpět, nám vysvětlil doc. Michal Švanda z Astronomického ústavu AV.

Jak předou kočky?

Kočka

Zvuk předoucí kočky zná každý milovník těchto oblíbených domácích mazlíčků. Přestože víme, proč kočky předou, není jasné, jak to dělají. Biolog prof. Jaroslav Petr popsal, že takto hluboké zvuky na hranici slyšitelnosti by měla vydávat mnohem větší zvířata. Vědci provedli nový pokus, kdy zkoumaly hrtan koček a snažili se zjistit, jak reagují hlasivky na proud vzduchu. Našli v jejich krku zvláštní tlumič kmitů. Vysvětlili jsme si, jak funguje.

Když hoří země pod nohama

Je to noční můra hasičů – požár, který nejde uhasit. V americkém městě Centralia se 27. května 1962 vydává skupina pěti najatých dobrovolných hasičů kontrolovaně zapálit jednu ze skládek. Když v noci dohašovali založený požár, zdálo se, že všechno jde podle plánu. Jenže požár stále žil a o dva dny později se plameny na skládce objevily zase. Došlo k prohoření do podzemí a požár zuří dodnes! Město přestalo existovat. Jak je to možné?

Tyto události líčí kniha Geostorky, kterou vydává nakladatelství Knihy Dobrovský. Autorem je dr. Petr Brož z Geofyzikálního ústavu AV. V Meteoru z ní čte Jan Meduna. Knihu můžete vyhrát v naší soutěži. Otázka zazní na konci pořadu.

Všechny díly Meteoru najdete na webu Dvojky nebo na portále mujRozhlas.

autor: Petr Sobotka
Spustit audio

Související