Máte rádi čmeláky? Je správný čas na to pořídit si na zahradu čmelín

Čmelín si můžete koupit, nebo sami vyrobit. Když budete mít štěstí, zabydlí se v něm hned první čmeláčí samička, kterou odchytnete. Je ale nutné vědět, jak na to.

„Nesmíte chytat čmeláka, který je na kytkách, protože ten už má hnízdo. Musíte brát takového, který nemá na nožičkách pyl,“ zdůrazňuje Ladislav Toman z klatovské okresní organizace Českého svazu včelařů. Podle jeho zkušenosti je třeba nechat samičku ve čmelíně zavřenou do druhého dne. „Pokud potom ten čmelák vylétne a jako raketa odletí pryč, je to špatné, ta samička tam nechce zůstat. Pokud vylítne a začne krouživými pohyby létat kolem čmelínu, vypadá to velmi dobře, samička se snaží zorientovat, aby se mohla vrátit.“ Jak si vyrobit čmelín a kam ho umístit?

Znáte čajot? V první chvíli člověka napadne, že tu bude nějaká souvislost s čajem. Ale není to tak. Jde o druh exotické zeleniny, kterou můžete pěstovat i u nás. Jakou chuť a využití má čajot? O tom mluví bylinkářka a farmářka Štěpánka Janoutová.

Více než 400 ha rybníků nově obhospodařuje Západočeský územní svaz Českého rybářského svazu. K čemu jsou určeny? O tom mluví rybářský technik Hynek Dort.

Potíže se zuby dokážou stejně jako nás lidi hodně potrápit také psy. A čím víc péči o jejich chrup zanedbáváme, tím větší potíže mívají. Proto bychom nejenom sobě, ale také svému psovi měli pravidelně odstraňovat zubní plak. Jak na to, radí dentální hygienistka pro psy Tereza Marešová z Přeštic.

Zveme např. na Jarní setkání turistů Plzeňského kraje 13. 4. na Krkavci, na cestovatelskou přednášku Jakuba Greschla s Kubou na Kubu 18. 4. v Městské knihovně Karlovy Vary a na tvůrčí dílnu s ilustrátorkou Danielou Štichovou 18. 4. v Městské knihovně Janovice nad Úhlavou.

Přednosti zařazení mladých kopřiv do jídelníčku vyzdvihuje autorka květinových kuchařek Jana Vlková: „Je to výborný zdroj vitamínů a já si myslím, že i nejlepší špenát vůbec. Kopřivový špenát je lepší než klasický špenát. Ty rostliny, jak jsou mladé, čerstvé a zadarmo, jsou nedostižná zeleň do kuchyně.“ Z kopřiv Jana Vlková připravuje nejen špenát, ale i další jídla, např. tempuru. Máme pro vás recept.

Nová knihobudka pro výměnu knih přibyla v Plzni. Na adrese nám. Republiky 21 ji provozuje klub Štěstíčko. Knihobudka je volně přístupná. Pokud byste chtěli přinést větší množství knih, domluvte se předem ve Štěstíčku.

autor: Soňa Vaicenbacherová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio