Křest knihy ze série Malý průvodce po hrobech velkých! Místa posledního odpočinku slavných osobností

3. květen 2024

Do rozhlasové kavárny pozvala Lada Klokočníková kmotry, herečku Uršulu Klukovou, vydavatele Pavla Meszároše a ředitele hradeckého rozhlasu Jiřího Kánského, protože nás čeká křest knihy Malý průvodce po hrobech velkých autora Miloše Dvořáka, který samozřejmě také nebude chybět. A dozvíte se, co pátý díl této ojedinělé série nabízí.

Jsou lidé, kteří po hřbitovech chodí velmi rádi, protože milují jejich tichou atmosféru. Mezi takové osoby určitě patří autor knihy „Malý průvodce po hrobech velkých", divadelník a fotograf Miloš Dvořák. Již dlouhá léta se věnuje mapování a mnohdy detektivnímu pátrání po hrobech leckdy zapomenutých, jindy pečlivě udržovaných, ale vždy patřících lidem, na které nelze zapomenout.

Čtěte také

Vstupte s námi do mystického světa tajuplných hřbitovů. Průvodcem vám bude tafofil (řecky taphos znamená hrob). Člověk, který se toulá po hřbitovech s fotoaparátem a v zajetí kouzla, které chápe jen on. Podle zásad moderních objevitelů si neodnáší nic víc než fotky, které ovšem jako by viděly víc, než oči běžného návštěvníka.

Možná, že na lásce ke hřbitovům, opuštěným hrobům a pobořeným náhrobkům cosi podivného bude. Když však vezmeme v úvahu, co všechno může takový hřbitov poskytnout, je to možná i pochopitelné. Na hřbitově člověk nachází klid a pověstné hrobové ticho. Může rozjímat sám nad sebou a nad životem, unikne stresu všedních dní.

Křest knihy ze série Malý průvodce po hrobech velkých se konal v rozhlasové kavárně hradeckého rozhlasu

Hřbitovy totiž nepředstavují jen smutná místa, kam nosíme květiny a svíčky na hroby zesnulých příbuzných a přátel. Mohou nabídnout mnohem víc. Dovolují nahlédnout za roušku dávných dob. Můžeme se procházet, meditovat, nebo číst nápisy, jména a data na náhrobcích.

Pro historiky jsou hřbitovy cennými prameny, kde nachází odpovědi na některé otázky. Zjistí tam, kdy se kdo narodil a zemřel. Můžete se dozvědět, kdo k jaké rodině patřil. Někdy náhrobky naznačují, čím člověk za svého života byl, čím se živil, co prožil nebo čím se proslavil.

Čtěte také

Hřbitovy také představují specifický styl umění, jemuž se říká funerální. Některé náhrobky a náhrobní plastiky jsou uměleckými díly. Smutní andělé, bohatě tesané náhrobky a další plastiky a ozdoby mohou dokonce působit romanticky. Někoho na hřbitovech přitahuje tajemno, jiného zase podivná atmosféra, která může vzbuzovat mrazení v zádech.

Zakoupením knihy Malý průvodce po hrobech velkých přispějete také na projekt Adopce významných hrobů a Veřejnou sbírku na jejich udržování a opravy.

Celý rozhovor Lady Klokočníkové s autorem knihy Miloš Dvořák a kmotry Uršulu Klukovou, Pavlem Meszárošem a Jiřím Kánským si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio

Související