Mé velké přání je, aby v tradici pokračovala dál moje rodina, říká prezidentka společnosti PETROF

10. květen 2024

Do rozhlasové kavárny pozvala Lada Klokočníková jako svého hlavního pátečního hosta prezidentku společnosti Petrof Zuzanu Ceralovou Petrofovou, světoznámého výrobce hudebních nástrojů z Hradce Králové, abychom si připomněli 160. výročí vzniku této legendární firmy. V 65 zemích světa můžete slyšet romantický tón pian PETROF.

V čem tkví tajemství úspěchu hradecké společnosti PETROF, která vznikla přesně před 160 lety? Prapradědeček současné prezidentky společnosti Zuzany Ceralové Petrofové Antonín Petrof by měl určitě radost, protože udržet se tak dlouho mezi světovou špičkou výrobců hudebních nástrojů, to se hned tak někomu nepodaří.

Čtěte také

Výročí připomíná i současná výstava v Národním technickém muzeu „PETROF 160 - klavír jako technické dílo“, která vznikla při příležitosti 160. výročí založení firmy. Je společným příspěvkem Národního technického muzea a společnosti PETROF k letošnímu Roku české hudby.

Výstava dává možnost nahlédnout do historie i současnosti společnosti PETROF a přibližuje proces a technické pozadí vzniku nástrojů, jejichž zvuk se rozeznívá po celém světě a šíří dobré jméno českého řemesla. Na výstavě, jak název napovídá. se představuje klavír nejen jako mimořádný hudební nástroj, ale i jako mimořádné technické dílo.

Jaké jsou výhledy do budoucna?

Čtěte také

„Strašně bych si přála, abychom přežili všechny otřesy a aby se ve světě dále hrálo na piano. Je tady u nás spousta šikovných lidí a klavírníků, kteří tu tradici mohou předávat dál. Takže mé velké přání je, aby v této práci mohla pokračovat dál moje rodina,“ říká Zuzana Ceralová Petrofová.

PETROF za dobu svého působení zažil vzestupy, ale i pády, v jaké kondici je dnes? Kdy slavila firma největší úspěchy a kdy naopak nastala nejsložitější situace, se kterou si musela poradit? V jaké kondici je Zuzana Ceralová Petrofová, dlouhodobě žena, která patří mezi nejúspěšnější u nás a pro mnohé je inspirací? A jak vůbec vzniká takový klavír?

Zuzana Ceralová Petrofová hostem Lady Klokočníkové v rozhlasové kavárně

Celý rozhovor Lady Klokočníkové s prezidentkou společnosti Petrof Zuzanou Ceralovou Petrofovou si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio

Související