K Maxovu kříži jezdí trampové už 69 let. Vzpomínají na staré kamarády a osady kolem řeky Jihlavky

13. červenec 2022

Okolí řeky Jihlavky v oblasti mezi Mohelnem a Vladislaví na Třebíčsku bývalo už za První republiky rájem trampů. Tehdy tam stála řada mlýnů a postupně přibývaly i chaty.

Dnes je sice údolí řeky Jihlavky zatopené Dalešickou přehradou, ale trampové tam jezdí stále. Třeba jen zavzpomínat na staré kamarády k Maxovu kříži.

K řece Jihlavce jezdí dlouhá léta trampové z Třebíče i Brna. Maxův kříž ale patří více k brněnskému trampingu. Potvrzuje to i šerif Spojených třebíčských trampských osad Michal Krpálek. „Vždycky to ale bylo výborné kamarádské přátelství,“ říká Krpálek.

Šerif Jiří Hynek, zvaný Max, zahynul ve Vysokých Tatrách

„V roce 1945 byl v Brně založen Svaz brněnských osad a jejich šerifem byl Max,“ říká muž zvaný Cancák, vlastním jménem Jiří Procházka, šerif Spojených brněnských trampských osad s tím, že Max také rád chodil po horách.

„A na jedné horské túře ho potkala ta černá paní,“ vypráví. Tehdy bylo v brněnském svazu skoro třicet osad a kamarádi se rozhodli, že na památku Maxe vztyčí kříž, u kterého se budou každý rok v den jeho úmrtí setkávat.

Kvůli přehradě se kříž stěhoval potřetí

Vybudování pietního místa se jako první ujali členové osady Lutnaři. První kříž z roku 1952 byl březový, jak bylo tehdy zvykem. V roce 1955 se kříž přestěhoval asi o dva kilometry dál. Dnešní umístění je v pořadí třetí. „Přišla ta přehrada a v roce 1973 se kříž přenesl sem,“ říká Cancák.

Poslední kříž je už železný a stojí na skalce, na které během let přibývají destičky se jmény.         

Destičkami se jmény

Icák, Metrák, Singl, Melta – to jsou jen některá z desítek jmen na destičkách. „Od toho roku 1952 hodně kamarádů odešlo. Jejich osady si sem začaly dávat desky,“ říká šerif Cancák.

Za každou destičkou se tak ukrývá jeden trampský příběh. „Třeba Anýzek, nejvýznamnější osoba brněnského trampingu. Jezdil na tramp ještě ve 20. letech,“ ukazuje Jiří Procházka, zvaný Cancák.

Spustit audio