Muzeum v Třešti má ve svých sbírkách skoro sto let starou příručku na psaní milostných dopisů. Jsou velmi květnaté

Milostný dopis dnes už možná ani neexistuje. Před sto lety ale určitě zamilovaní dopisy psali. A dokonce měli k dispozici návod, jak na to. Našli jsme ho v třešťském muzeu.

Návod, jak psát milostné dopisy, mají v třešťském muzeu

„Kniha se jmenuje Milostné dopisy, aneb tajemník lásky, vyšla ve třicátých letech minulého století,“ říká vedoucí třešťské pobočky Muzea Vysočiny Milina Matulová. Malá nenápadná knížečka se do sbírek muzea dostala v roce 2005, a obsahuje spoustu návodů na psaní dopisů mezi partnery.

Je psaná starou květnatou češtinou, které možná dnešní mladí lidé už ani nemusí rozumět. „Jsou to v podstatě stejné problémy, jako řešíme dnes, jen archaicky napsané,“ dodává Milina Matulová.

Jednotlivé kapitoly obsahují konkrétní příklady. Hned první příklad má nadpis: Jinoch vyznává dívce lásku. A pokračuje textem: Drahá Boženko! Že se osměluji se psáti Vám, to omluviž laskavost Vaše, kterou jste mi osvědčila vyslechnutím mých řečí a nehoršila se... „Dnes kdyby někdo dopis tohoto znění dostal, tak by se hodně podivil,“ směje se Milina Matulová.

V knize jsou návody, jak psát milostné dopisy

Další kapitoly radí například dívce, jak odepsat bohatému pánovi. Kniha radí i při psaní inzerátů, nebo zjišťování majetnosti. „Akorát hrozilo, kdyby se o jednu dívku ucházeli dva mládenci a použili stejnou knížku,“ dodává muzejnice s úsměvem.  

Spustit audio