Adam Černý: V Mnichově Ukrajina jako na dlani

18. únor 2024

Když v listopadu 1963 v Mnichově vznikl zárodek toho, čím je dnes každoroční únorová bezpečnostní konference, bylo to diskrétní setkání mužů – žen tehdy jen zřídka – vlivných v bezpečnostní a obranné politice. Jejich největší starostí tehdy bylo, aby v poválečné Evropě její západní část obstála v konfrontaci s východní velmocí v době studené války, a málokdo si mohl představovat, že by tomu mohlo být jinak.

Jinak tomu začalo být spolu s tím, jak se měnil svět, takže nálada v mnichovském předjaří byla jiná, když v Sovětském svazu za Michaila Gorbačova v druhé půli 80. let minulého století propukla perestrojka, neboli pokus o reformu, a glasnosť, neboli povolení cenzurních šroubů, s čímž ruku v ruce šlo uvolňování vztahů mezi Západem a Východem.

Čtěte také

A když se východní blok rozpadl a takřka vzápětí i Sovětský svaz, zase tu převládl pocit, že napříště už to těžko může být jinak.

Dnes je zpět nejen válka studená, ale je tu také válka se vším všudy horká, jak dokazuje přímá agrese Ruska vůči Ukrajině. Proto se mění i mnichovská konference, která má už svou viditelnou tvář, projevy politiků, jakým je letos vystoupení ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, zachovává si však i svůj původní smysl, nabídnout prostor k diskrétním jednáním, jejichž součástí je mezi evropskými politiky i český prezident Petr Pavel.

Osud války na Ukrajině

Jak je v mnichovském hotelu Bayerischer Hof pravidlem, na veřejnost pronikne máloco, ale důsledky budou patrné v následujících měsících.

Čtěte také

V případě Ukrajiny to bude například odpověď na kruciální otázku, zda evropské, ale i další země budou ochotny, a hlavně schopny vyrobit či obstarat dostatek munice, aby vyrovnaly stávající takřka propastný nepoměr vůči dělostřeleckým schopnostem ruského útočníka.

Pro Volodymyra Zelenského bude jistě povzbuzením, že si domů přiveze bezpečnostní dohody podepsané v Paříži a v Berlíně podobné té, které uzavřel počátkem roku s Londýnem. Ale protože příslovečný rarach se ukrývá i ve zdánlivém detailu, osud války může ovlivnit odpověď na otázku, zda Evropa bude nakupovat munici pro Ukrajinu výhradně na svém trhu, anebo zda ji nakoupí i jinde, kdekoli bude dostupná.

Adam Černý

Je nanejvýš pravděpodobné, že právě toto téma rezonovalo apartmány mnichovského hotelu Bayerischer Hof. Bylo by nanejvýš nešťastné, pokud by životně důležité vojenské dodávky na Ukrajinu vázly jen na politickém handlování, kde platívá, že důležité není jen to, na co peníze vydáme, ale kde a s kým je utratíme.

Autor je předseda Syndikátu novinářů ČR

autor: Adam Černý
Spustit audio