Politolog Duleba: Přiznat si, že jsme unavení z války na Ukrajině, znamená rezignovat na vlastní bezpečnost

10. listopad 2023

Evropská komise doporučila členským státům, aby zahájily přístupové rozhovory s Ukrajinou. „Je to obrovské povzbuzení. Je otázkou, jak dlouho budou přístupová jednání trvat, ale pro Ukrajince je to důležitý vzkaz, že podpora pokračuje a dál kráčí k cíli, který si vytyčili na Majdanu,“ hodnotí politolog Alexander Duleba.

Ukrajina podle něj dokázala, že plní podmínky, které byly Evropskou unií stanoveny loni v červnu. Rozhodnout ale musí Evropská rada, a to jednomyslně. Je zde přitom řada problémů, Duleba připomíná obchodní války o vývoz ukrajinských zemědělských výrobků či konflikt s Maďarskem ohledně postavení maďarské menšiny na Ukrajině.

Čtěte také

Slovenský politolog dále přibližuje postoj Slovenska. Nový ministr zahraničí prý již deklaroval, že země nebude blokovat komerční dodávky zbraní na Ukrajinu, ostatně vše, co bylo možné darovat, již bylo darováno.

„Nezastaví se výroba houfnic Zuzana pro Ukrajinu a navíc se rozbíhá výroba dělostřelecké munice. Z 10 tisíc kusů ročně v minulých letech to bude 50 tisíc a výhledově až 150 tisíc. To už nejsou dary, ale relevantní vojenská pomoc, která bude pokračovat,“ míní Duleba.

Klíčová je i finanční podpora Ukrajiny do roku 2025, na které je podle premiéra Roberta Fica připravené se podílet i Slovensko pod podmínkou, že dojde k rozvoji infrastruktury a zapojení slovenských firem do obnovy Ukrajiny.

„Slovensko to neblokuje a s výjimkou jaderné energetiky je připravené podpořit i další sankce,“ uvádí politolog ze Slovenské společnosti pro zahraniční politiku.

Není alternativa

Duleba připouští, že i v mnoha západních zemích je cítit velká únava z války, otázkou prý ale je, jaká je alternativa. „Lídři se shodují, že nemáme na výběr. Pokud nebude obnovena suverenita Ukrajiny v hranicích z roku 1991 a část území zůstane pod kontrolou Ruska, bude to jen odložení války na později. A ta válka bude dražší a dražší,“ zdůrazňuje.

Čtěte také

V případě eskalace konfliktu by státy musely militarizovat své rozpočty, což by znamenalo ohrožení rozvoje zdravotnictví, školství a obecně kvality života evropských občanů. „Přiznat si, že jsme unavení z této války, znamená rezignovat na vlastní bezpečnost,“ zdůrazňuje.

Ukrajinská protiofenziva ovšem nedosáhla významnějších úspěchů a podle náčelníka ukrajinského generálního štábu Valerije Zalužného válka přechází do fáze pozičních bojů.

Podle Duleby je to dané tím, že obě strany využívají satelity a drony a je prakticky nemožné dosáhnout momentu překvapení. Ukrajinci navíc nemají převahu ve vzduchu a čekají na příchod stíhaček F-16, zároveň ale také inovují vlastní systémy.

Čtěte také

Ani Rusko přitom nemá nekonečné zdroje a možnosti, přičemž dynamika války je stále na straně Ukrajiny, i když je postup pomalý a bojuje se o každý metr. Z protahování války může Rusko těžit jen v případě, pokud Evropská unie a Spojené státy do konce roku neschválí balíčky pomoci v celkovém objemu přes 100 miliard eur.

„Pokud to dopadne dobře, situace na jaře může vypadat zase úplně jinak. V opačném případě může Ukrajina začít slábnout,“ uzavírá Duleba.

Jak by vývoj války ovlivnilo zvolení Donalda Trumpa americkým prezidentem? Poslechněte si celý rozhovor v Interview Plus.

autoři: Jan Bumba , ert
Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.