400 let od útěku krále Friedricha Falckého z Čech. Poslední noc strávil „zimní král“ v Náchodě

28. červen 2020 16:41

Letos si připomínáme 400 let od útěku českého krále Friedricha Falckého z Čech. Král tehdy prchal přes Náchod, kde strávil poslední noc na českém území a na útěku prý ztratil jeho kůň podkovu, která je dodnes k vidění v dlažbě na Karlově náměstí. 

Muzeum Náchodska k této historické události připravilo výstavu s názvem Ztracená podkova zimního krále - Náchodsko za třicetileté války, která byla otevřena velkou slavností s celodenním programem v sobotu 27. června.

Čtěte také

Redaktorka Romana Pacáková zastihla tým muzejníků v čele s Janem Tůmou v Městské výstavní síni v plné práci těsně před vernisáží.

Muzejní den s vernisáží výstavy Ztracená podkova zimního krále - Náchodsko za třicetileté války se v sobotu 27. června v Náchodě vydařil. Celodenní atraktivní program navštívilo velké množství lidí a každý si mohl najít to své.

Na komentovaných prohlídkách s kostýmovanými pracovníky Muzea Náchodska se lidé seznámili s životem na Náchodsku, Policku a Broumovsku v dobách třicetileté války, viděli ukázky dobových vojenských jednotek v podání členů spolku vojenské historie Butlers Dragonerregiment, děti si užily tematické dílničky.

Výstava Ztracená podkova Zimního krále v Muzeu Náchodska

A hlavním bodem programu byla rekonstrukce události, která stála na počátku českého stavovského povstání a tím i celé třicetileté války - defenestrace místodržících z oken české dvorské kanceláře, již pro tuto příležitost zastoupila budova staré radnice na náchodském náměstí.

Čtěte také

Muzeum Náchodska připravilo výstavu, která na pozadí útěku „zimního krále“ rovněž přibližuje každodennost obyvatel Náchodska, Policka a Broumovska v dobách třicetileté války, významné osobnosti a události té doby. K vidění je řada zajímavých exponátů.

Ve výstavní síni v Tyršově ulici nahlédnete do všedního života v 17. století. K vidění jsou například repliky dobového oblečení od Veroniky Pilné, dobové obrazy, nádobí, nábytek, knihy, listiny, liturgické předměty či faksimile Majestátu na náboženskou svobodu Rudolfa II.

V Broučkově domě na náměstí jsou připomenuty temné stránky třicetileté války - obléhání Náchoda Švédy, poprava dvaceti sedmi českých pánů, mezi nimiž byl i náchodský erbovní měšťan Tobiáš Štefek z Koloděj, perzekuce a vyhnání evangelíků.

Muzeum Náchodska je příspěvkovou organizací Královéhradeckého kraje.

Výstavu bude možné v obou prostorách navštívit denně mimo pondělí od 9 do 12 a od 13 do 17 hodin.

autoři: Romana Joudalová , baj
Spustit audio

Související