Unikátní Broučkův dům na náchodském náměstí změní kompletně svou podobu. Zevnitř i zvenku

17. březen 2019 10:19

Broučkův dům na náchodském náměstí, kde sídlí muzeum, čeká rozsáhlá obnova za téměř 18 milionů korun. Důvodem je nevyhovující technický stav historické budovy. Jak bude vypadat a co všechno se změní, o to se zajímala reportérka Jana Házová.  

Na náchodském náměstí stojí skupinka lidí a dívá se na Broučkův dům. Sixtus Bolom Kotari, ředitel zdejšího muzea, vysvětluje, co se bude s budovou dít.
„Máme v plánu dvě fáze. První spočívá v soutěži na téma náchodské historie pro žáky základních a středních škol. A výsledky soutěže potom uvidíte na našem štítu. Ale to je jen první část. Ta druhá fáze bude poněkud náročnější. Půjde o generální rekonstrukci celého objektu. Zevnitř i zvenku."

Hradební korzo města Náchoda. Zbytky opevnění se můžete projít a skončit na zámku u medvědů

Největší zbytek hradebního okruhu v ulici Hradební

Díky své poloze hrál Náchod vždy významnou roli coby hraniční město, vstup do země a důležitý bod na mezinárodní obchodní stezce. Poloha města na hranicích vyžadovala jasnou a čitelnou strukturu. Tu města ve středověku získávala díky ochraně svého jádra hradbami. I Náchod měl svůj hradební okruh. Dnes už z něj mnoho nezbývá, ale zajímavých otázek a historických souvislostí nabízí pořád dost. 

Plány na přestavbu Broučkova domu vytváří projektant Miloš Kudrnovský. Co bude jinak?
„Z toho, na co se nyní díváme, zůstane vlastně jen přízemí. Zbytek stavby bude snesen a obnoven v původním řešení."

A Sixtus Bolom Kotari při vstupu do budovy hned doplňuje: „Začneme hned koncepcí vstupu, protože tady dojde k určité inovaci. Nyní návštěvníci vstupují hlavními dvoukřídlými dveřmi. Což někoho může možná trochu odradit. Tak jsme se rozhodli, že to uděláme jinak. Vrátíme na fasádu dva původní krámky, které zde byly na přelomu 19. a 20. století. Po rekonstrukci se tedy bude do Broučkova domu vstupovat jedním z těch dvou krámků."

Co nového vznikne uvnitř?
„Úpravy si kladou za cíl věrně rehabilitovat dům. Takže by mělo jít opravdu o kvalitní historické repliky interiérových prvků. Dokonce i průjezd domu, který ústil na dvoře, bude rehabilitován. Do 80. let minulého století tam byl dvůr, který byl potom necitlivými úpravami zastavěn," říká Miloš Kudrnovský.

Broučkův dům na náchodském náměstí, kde sídlí muzeum, čeká rozsáhlá obnova

Vcházíme do hlavního výstavního prostoru

„Část tohoto výstavního prostoru zmizí a změní se na dvůr. Protože tady se posouvala zeď. Při našich akcích jsme zjistili, že potřebujeme nějaký otevřený prostor, kde můžeme podnikat akce typu například Dny archeologie, kde uděláme pískoviště a akce pro děti. A onen dvorek je vynikajícím způsobem použitelný pro akce muzea," vysvětluje Sixtus Bolom Kotari.

Jaká bude technická stránka celé obnovy Broučkova domu?

Sixtus Bolom-Kotari. Jméno jako z dobrodružného románu má ředitel Muzea Náchodska

Sixtus Bolom-Kotari ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Jak ke svému exotickému jménu doktor filozofie, který se specializuje na církevní historii a péči o kulturní dědictví, přišel? „Mí předkové přišli ze Skandinávie, snad z pomezí Švédska a Finska. Původní příjmení časem upadlo v zapomnění a můj otec, akademický malíř a sochař, se ho rozhodl obnovit," vysvětluje Bolom-Kotari, který naposledy působil jako vedoucí výzkumného týmu projektu zaměřeného na česko-slovenské a česko-maďarské vztahy.

„Hlavním důvodem pro rekonstrukci je stavebně technický stav. Jsou zde fatální technické nedostatky. Například nosné stěny stojí na klenbách, místo na nosných stěnách, stav krovů je velmi špatný, protože konstrukční prvky jsou značně poddimenzované. Je zázrak, že se ještě nepřihodila nějaká havárie," dodává Miloš Kudrnovský.

Pokud půjde vše hladce a podle plánu, tak by přestavba Broučkova domu měla začít v příštím roce.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související