Zevláci jdou do práce, co jim zbejvá?

3. květen 2024

Uplynulý První máj jsme se rozhodli ve Špíně náležitě oslavit. Pomohli jsme si playlistem ukazujícím ze všech možných úhlů pocity a postoje punkáčů, když dojde na chození do práce i na jejich vztah k zaměstnavatelům a firmám. A je celkem jasné, že pohled je patřičně kritický.

„Uspěchanej pane, co se s váma stane, až budete v důchodu?“ ptají se hned v úvodu Ryvolové a k nekonečnému pachtění se v práci nabízejí alternativu v podobě polehávání ve stinném koutku přírody a žití takzvaným přítomným okamžikem. Kromě oslavy lelkování by se daly skladby řešící práci do dalších třech kategorií, pohybujících se na škále od decentního žehrání po absolutní nechuť.

Zdroj obživy je totiž bezednou studnicí inspirace napříč scénami. Úmorný makání koloběh a člověk jako součástka v pracovní mašinérii leží v žaludku všem od metalistů a metalistek po elektronické producentstvo.

Kde se dá nalézt sametový flíček, kde se nejlépe zevlí? Jaká práce je ta vůbec nejhorší? Kdo nejlépe zpracoval šedou nudu korporátního pinožení? Pro koho je práce jen ubíjející koloběh? Kdo v aktuálním díle obsadil post Working class woman? S kým jsme zfárali do dolů? A jak se s tím vším makáním a dřením vyrovnat? Poslechněte si celou Špínu ze záznamu!

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.