Z Hané a podhůří Jeseníků by se mohl stát kraj velkých stožárů s větrnými elektrárnami. Kdo je pro a kdo proti?

3. duben 2024

Česko v posledních letech zažívá boom alternativních zdrojů energie. Lidé i samosprávy investují do fotovoltaických elektráren, hledají ale i další možnosti. A ani v Olomoucký kraj není výjimkou.

Investoři hledají vhodné lokality, kam by mohli umístit třeba větrné elektrárny. Svou pozornost zaměřili nejen do hornatých Jeseníků, které se díky své poloze možná nabízejí jako první, stavět chtějí elektrárny i na rovinaté Hané.

Představení rubriky

Zpravodajsko-publicistická diskuse na téma, které hýbe regionem. O tom je každou středu odpoledne rubrika s názvem O čem se mluví. Moderátorka pořadu Zora Ježková společně s redaktorem/redaktorkou a hostem/hosty rozeberou aktuální téma, o kterém se mluví v Olomouckém kraji či v některé obci, městě nebo regionu.

Jde o dvě lokality a dva investory. Tím prvním je společnost Meridian Nová Energie, která chce  postavit čtyři větrné elektrárny u obce Hradčany-Kobeřice na Prostějovsku. Tím druhým projektem je takzvaný Větrný park Haná, který plánuje stavět jihlavská společnost Jipocar Power podél dálnice D1 na Prostějovsku a Přerovsku.

Investor chce do pěti let podél dálnice postavit deset větrných elektráren. Zástupci firmy teď objíždějí s prezentací jednotlivé obce a snaží se vedení samospráv i obyvatele přesvědčit o výhodnosti stavby elektráren. Podle nezávislého starosty Mořic Tomáše Pavelky zatím většina starostů projektu spíše fandí.

Obci to zajistí možnosti dlouhodobějšího rozvoje.
Tomáš Pavelka, starosty Mořic

„Větrné elektrárny se nemusí každému líbit, na druhou stranu obci to zajistí možnosti dlouhodobějšího rozvoje. Vnímám to i jako součást celosvětového trendu. Nemůžeme se neustále spoléhat na fosilní paliva nebo na to, že nám bude někdo elektřinu dodávat,“ uvádí Pavelka.

Co firmy obcím a lidem nabízejí za to, že větrné elektrárny na svém území povolí? Kde jinde elektrárny ještě plánovali nebo plánují? Odpovědi hledala reportérka redakce zpravodajství Barbora Taševská.

O tématu v rubrice O čem se mluví hovořil také Štěpán Chalupa, předseda Komory obnovitelných zdrojů energie a zároveň místopředsedy České společnosti pro větrnou energii.

Štěpán Chalupa

Ve středu 10. dubna se budeme bavit na téma odklady povinné školní docházky Poslouchejte od 15:20, záznam následně naleznete ZDE na webu.

Spustit audio

Související