Z ekologické havárie na Bečvě obvinila policie jednu právnickou a jednu fyzickou osobu

28. červen 2021 14:18
Zprávy ze Zlínska

Policie zahájila trestní stíhání ve věci ekologické havárie na řece Bečvě. Obviněná je jedna právnická a jedna fyzická osoba. Koho konkrétně policie obvinila, neuvedla.

Podle policie jde v případu otravy řeky Bečvy o spáchání dvou trestných činů: poškození a ohrožení životního prostředí a neoprávněné nakládání s chráněnými volně žijícími živočichy a planě rostoucími rostlinami. Potvrdil to policejní mluvčí Petr Jaroš s tím, že fyzické osobě hrozí až pětiletý trest odnětí svobody, právnické osobě zákaz činnosti a peněžitý trest.

 Server iDNES.cz v květnu napsal, že posudek, který si policie nechala v případu zpracovat, podezřívá z otravy řeky kyanidy firmu Energoaqua z Rožnova pod Radhoštěm. Její ředitel Oldřich Havelka to následně opětovně odmítl. Aktuální informaci policie o zahájení trestního stíhání nechtěl komentovat. "Nemůžu to nyní ani potvrdit, ani vyloučit," řekl Havelka.

Starosta Valašského Meziříčí Robert Stržínek (ANO) bližší informace o trestním stíhání nemá. "Samozřejmě jsem četl tweet od Policie České republiky. Za sebe říkám, že mě to nepřekvapuje, protože i náš vodoprávní úřad naměřil nadlimitní množství kyanidu z výusti vedoucí z rožnovského kanálu. Samozřejmě vím jenom to, co v tuto chvíli zveřejnila policie, takže budu netrpělivě čekat na podrobnosti. Věřím, že brzy jich bude více," řekl starosta. 

Vývoj všech událostí ohledně otravy řeky Bečvy i vyšetřování nabízíme na https://rozhl.as/souhrnBecva

autoři: Gabriela Hykl , Růžena Vorlová | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související