Volali, jestli jsme schopni vyjet. Jednotku jsem měl do 3 minut, vzpomíná velitel lomnických hasičů

Hořící skládku pražců v areálu elektrárny Tisová na Sokolovsku pomáhali hasit také hasiči z Libereckého kraje. V 35 členném odřadu, jak hasiči říkají vyslanému oddílu, byli profesionální i dobrovolní hasiči. Za „dobráky“ z Lomnice nad Popelkou se po jejich návratu vydal redaktor Jaroslav Hoření.

Věděl jsem o pohybu svých lidí, tak jsem volal těm, o kterých jsem věděl, že jsou v dosahu. Byla to otázka dvou, tří minut, než jsem dal dohromady jednotku 1 + 3…
velitel SDH Lomnice nad Popelkou Martin Stránský

Rok, měsíc a den po požáru v Hřensku se hasiči z Libereckého kraje vydali pomoci uhasit požár skládky pražců u Tisové na Sokolovsku. V 35 členném oddílu byli profesionálové ze všech čtyř stanic a dobrovolní hasiči z Nového Boru, Hrádku nad Nisou, jabloneckých Pasek a Lomnice nad Popelkou. Tam se za velitelem Martinem Stránským vydal redaktor Jaroslav Hoření.

„Byli jsme rozděleni do dvou úseků, na jednom úseku se hasilo převážně monitory a z druhé strany byla taky těžká technika, která to rozebírala. Tam jsme spíš dohašovali, na krajích, s pomocí bagru, který nám to nabíral, jsme přesouvali ty hromady. Pořád jsme to prolévali vodou, protože hromady namletých pražců a podobných materiálů, ty hoří vevnitř, v kapsách,“ popsal Martin Stránský, co se dělo, když jednotka v sobotu 26. srpna 2023 kolem 17. hodiny dorazila do Tisové.

Vraťme se ale o kousek zpět v čase. Co vlastně obnáší zorganizovat jednotku v rámci mezikrajské pomoci, kdy hasiči nevědí, jak dlouho u zásahu budou?

„Zavolali mi, jestli jsme schopni vyjet. My si vždycky na víkend držíme nějakou zálohu, navíc jsem věděl, že tady v jednom okolním sboru měli výročí, tam jsme měli odpoledne jet, takže jsem i věděl o pohybu svých lidí, volal jsem tedy těm, o kterých jsem věděl, že jsou v dosahu. To byla otázka dvou, tří minut, než jsem dal dohromady jednotku 1 + 3,“ zavzpomínal velitel lomnických dobrovolných hasičů.

„Zároveň jsem musel vytvořit i nějakou zálohu, která by zatím zaskakovala, když my budeme pryč, a to také není jednoduché. Spousta mých lidí má zaměstnání, kde se pracuje o víkendu, pořád ještě je léto, čas dovolených, takže další parta lidí je rozlítaná všude po světě… To byla asi největší priorita,“ dodal.

Dobrovolní hasiči z Lomnice nad Popelkou vyjeli z domova po poledni a na Sokolovsko, v koloně, do které se připojili po cestě, dojeli kolem páté odpoledne.

Jakou techniku hasiči při zásahu použili a jak zásah u požáru u Tisové probíhal? Co čekalo hasiče po návratu zpět do Lomnice nad Popelkou? A mají lomničtí hasiči v týmu i „princeznu“? Poslechněte si záznam rozhovoru.

Spustit audio

Související