Velký společný horský úklid. Poprvé v historii se spojily dvě akce - Zelený Špindl a Čisté Krkonoše

17. květen 2024 10:53

Poprvé v historii se pro dobrovolnický úklid Krkonoš spojují dvě původně samostatné akce - Zelený Špindl a Čisté Krkonoše. Velký horský úklid, do kterého se může přidat kdokoliv, začíná v pátek 17. května a potrvá až do neděle. Jak a kde všude se budou sbírat odpadky? Ve Špindlerově Mlýně zjišťovala informace reportérka Kateřina Kohoutová.

Čtěte také

Jsem momentálně u dolní stanice lanovky na Medvědín, kde se už chystají odpadkové pytle, rukavice a také množství mapiček. Dorazilo zatím několik pracovníků skiareálu a také Správy Krkonošského národního parku. Postupně se ale budou přidávat další pracovníci, zapojí se také úředníci, kteří aspoň na chvíli vymění svůj pracovní stůl a počítač za krkonošské stezky.

A dorazit mají například i žáci zdejší základní školy, další pracovníci skiareálu a také pracovníci města. Až se tu všichni sejdou, tak se rozdělí do skupin a vyrazí do vytipovaných lokalit v terénu.

Čtěte také

Pokud má někdo chuť se přidat, co má udělat?
Lidé se mohou připojit kdykoliv během celého dnešního dne. Protože tady pod Medvědínem pracovníci budou pracovníci stále rozdávat ten potřebný materiál. Ale zájemci se budou moci zapojit i během zítřejšího úklidu, kdy je připraven organizovaný sběr odpadků pro veřejnost, který bude zahájen úderem 9. hodiny dopoledne také u stanice lanovky na Medvědín.

Skiareál a město se spojily se Správou KRNAP dohromady proto, aby do jedné společné akce zapojily nejen místní obyvatele, ale i turisty, kterých je zde zejména v zimní a letní turistické sezóně podstatně více než domácích. Kdo nestihne začátek, může se zapojit i kdykoliv během víkendu. Pytle a rukavice si můžete vyzvednout nejen pod Medvědínem, ale i na infocentrech po městě nebo na recepcích vybraných hotelů, které se také do akce zapojily.

Čtěte také

Co se týče potom sesbíraného odpadu, ten pak budou dobrovolníci dávat do přistaveného kontejneru na medvědínském parkovišti. Nebo je mohou lidé nechávat u hlavních cest, odkud je potom strážci přírody odvezou.

Kde všude se bude uklízet?
Krkonoše jsou velké a potřebovaly by, se prošlo všude, ale to opravdu není možné. Bude se tedy uklízet hlavně na frekventovaných turistických místech. Už jsem viděla mapky, kde mají dobrovolníci ta místa úklidu označena. Půjdou například kolem běžecké tratě, dále podél sjezdových tratí, další skupinky čekají různé pěší trasy.

A kdo to má daleko do Špindlerova Mlýna, tak se může vydat například do Pece pod Sněžkou, protože i tam se bude uklízet. A to od sobotního rána.

Spustit audio

Související