Ve slévárnách v Třinci odlili nové lopatky pro vodní hamr v rožnovském skanzenu

15. květen 2024 12:42

Třinečtí slévači odlili nové lopatky pro historický vodní hamr na zpracování železa. Neobvyklou zakázku jim dalo Valašské muzeum v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm. V něm návštěvníkům ukazují, jak se železem pracovali naši předci. Lopatky z litiny budou roztáčet kolo, které hamr pohání.

Trojice slévačů pracuje s těžkými kovovými kusy, ale jejich pohyby vypadají jako dobře secvičený tanec. „Kluci jsou sehraní a zkušení,“ říká slévač Richard Lysek. Do nádoby teče rozžhavená litina a kolem prskají jiskry jako malý ohňostroj.

Výrobní ředitel slévárny Daniel Macúch kontroluje lopatky pro hamr, které už vychladly. „Na první pohled to vypadá dobře, určitě to bude bez problémů,“ říká spokojeně.

Slévač Richard Lysek se rád jezdí podívat na místa, kde jeho výrobky slouží. „Vždycky je to taková motivace. V chrámu svatého Víta taky něco slévárny dělaly. Tak vždycky hledám, kde je to tam schované,“ usmívá se.

V létě prý vezme rodinu do Valašského muzea v přírodě. Lopatky, které tam s kolegy vyrobili, budou roztáčet kola hamru v Mlýnské dolině. Pomáhají tam třeba kovářům ukovat podkovy.

Spustit audio