Václav Kliment Klicpera: Zlý jelen. Připomeňte si výročí režiséra Jiřího Frejky

7. duben 2024

Dne 6. dubna uplynulo 120 let od narození Jiřího Frejky – režiséra, divadelního teoretika, pedagoga, jedné z nejvýznamnějších osobností české meziválečné divadelní avantgardy a také velkého milovníka díla Václava Klimenta Klicpery. Rozhlasová inscenace jedné z Klicperových nepopulárnějších komedií Zlý jelen byla natočena právě na základě úpravy Jiřího Frejky.

Osoby a obsazení: Myslibor, polesný a svobodný myslivec (Otto Hradecký), Jaromír, jeho syn, první myslivecký mládenec (Vladimír Janura), Růžena, Mysliborova schovanka (Drahoslava Pražáková), Vítek, druhý myslivecký mládenec (Jiří Škoda), Ivan (Karel Hlušička), Ivana (Drahomíra Fialková), Barnabáš, písák polesního úřadu (Karel Roden), Strachoš, hajný při polesním úřadě (Ada Šmíd), Prokop, kočí (Karel Vašta), Zapotil (František Viktorin), Mrňák (Josef Bulík), Lelik (Vladimír Stach) a dřevaři a pytláci (ansámbl)
Režie: Otakar Bílek
Natočeno: 1957

„Klicperův zásadní objev spočívá v tom, že jako zábleskem pochytí onen jevištní zázrak, kterak dobře objevený typ řekne přemnoho o človíčcích a lidech a kterak figurky, jakoby z papíru čistotně vystřižené a postavené do Veselohry na mostě, nějakým záhadným kouzlem, které se jmenuje divadlo, k sobě připoutají zdání skutečnosti. Hádají se, přou se, jsou směšné zlozvykem nebo chybou srdce, jsou to masky, a přece v nich poznáváme sebe a své spolubližní,“ napsal Frejka o Klicperově tvorbě s uznáním.

Ke komedii Zlý jelen, jejíž pohádková zápletka se točí kolem zlého jelena a je plná omylů, převleků, kouzel a lásky, měl Frejka blízko i z jiného důvodu. Pocházel ze staré lesnické rodiny, jeho otec Josef Frejka byl lesním správcem v Útěchovicích.

Proto jak vzpomínají účastníci zkoušení legendární inscenace této hry v Národním divadle v roce 1942, „bylo na každé maličkosti znát, že režisér i myslivecký poradce jedno jsou“.

Spustit audio

Související

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.