V případu solárního podvodu se miliardář Zemek dohodl s žalobcem na trestu, odešel s podmínkou

8. říjen 2021 12:03

Krajský soud v Brně 8. října 2021 schválil dohodu o vině a trestu, kterou se státní zástupkyní uzavřel zlínský podnikatel Zdeněk Zemek starší v případu solárního podvodu. 

Obžaloba v případu solárního podvodu uvádí, že Zemkova solární elektrárna VT-Sun získala licenci 31. prosince 2010 v době, kdy nebyla dokončená, přičemž tak získala vyšší cenu za odběr. Podle obžaloby vznikla škoda přes 107 milionů korun.

Přijetím dohody o vině a trestu se majitel významného autobusového dopravce Z-Group Bus, fotbalového Slovácka, železáren ve Veselí nad Moravou nebo Lázní Darkov přiznal k tomu, že se dopustil podvodu a pokusu o podvod, když podepsal nepravdivý předávací protokol dokazující dokončení elektrárny v prosinci 2010, přičemž ještě v lednu 2011 byly v elektrárně instalovány panely i další součástky.

Důvodem bylo to, že pro elektrárny uvedené do provozu v roce 2010 platila garantovaná výkupní cena elektřiny 12 tisíc korun za megawatthodinu na 20 let, od roku 2011 tato cena klesla na 5500 korun za megawatthodinu.

"Zdeněk Zemek v marném boji nakonec sklonil hlavu a pragmaticky vyhandloval ukončení nekonečného zbytečného boje s nespravedlností. Teď se bude moci plně soustředit na řízení skupiny Z-Group, která zaměstnává více než čtyři tisíce lidí, aby v této turbulentní době nedošlo ke krachům, a věnovat se své rodině a vlastnímu zdraví," uvedl Zemkův mluvčí Miroslav Slaný.

Předseda senátu Petr Jirsa v odůvodnění konstatoval, že soud vzal v potaz dobu, která od spáchání podvodu uplynula, Zemkův věk i zdravotní stav i to, že kromě projednávaného podvodu jde o slušného člověka.

Soud k rozhodnutí připojil ještě náhradu škody 18,6 milionu korun, které musí Zemek zaplatit České republice. Proti tomuto doplnění k dohodě se Zemek může odvolat, ponechal si ale osmidenní lhůtu na rozmyšlenou.

Soud už dříve poslal do vězení Zemkovy syny Alexandra a Zdeňka v případu solárních elektráren Saša-Sun a Zdeněk-Sun. Podle verdiktu neoprávněně dostali licence na základě nepravdivých revizních zpráv, přičemž získali výhodnější výkupní cenu za solární elektřinu.

 

autor: Růžena Vorlová | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související