Udělejme si ze cvičení dobrozvyk, radí trenérka a fyzioterapeutka Lenka Fasnerová

2. květen 2024

Ideální je protáhnout se hned ráno po probuzení ještě v posteli. Podle Lenky Fasnerové stačí třeba zahýbat špičkami u nohou, udělat pár kroužků v kotnících, pohnout hlavou doleva a doprava, protáhnout se a pořádně se prodýchat.

Lidské tělo bylo k pohybu stvořené, my ho ale máme v současné době málo. A cvičit se dá v každém věku, i v tom seniorském, stejně jako při zdravotních obtížích. Tady je ale samozřejmě nutná konzultace s lékaři. „Je důležité naučit se správně vnímat vlastní tělo, poslouchat ho. A zvolit pohyb adekvátně našemu věku, kondici a postavě,“ upozorňuje olomoucká cvičitelka. 

Lenka Fasnerová ve studiu Českého rozhlasu Olomouc

Nemusíme trávit hodiny v posilovně, stačí pár minut denně v domácím prostředí. „Mým cílem je, aby klienti cvičili pravidelně. Nabídnu jim dva, tři, čtyři cviky, které po nějakém čase kontroluji,“ vysvětluje Lenka Fasnerová s tím, že pořádá ale i skupinové lekce. 

Co by poradila lidem, kteří mají sedavé zaměstnání? Třeba vsedě kroužit rameny, zatínat hýžďové svaly nebo svaly mezi lopatkami, vrtět pánví, otáčet hlavou, případně vědomě hýbat očima.

 

Lenka Fasnerová v Českém rozhlase Olomouc
Spustit audio