U přehrady Souš v Jizerských horách je nové zázemí pro turisty. A bude tam i historické minimuzeum

15. leden 2024 09:50

Turisté i běžkaři mají v Jizerských horách další zázemí. Na jednom z hlavních nástupních míst na Jizerskou magistrálu u vodní nádrže Souš postavilo město Desná nový kiosek s občerstvením, toaletami a převlékárnou. Lyžaři se už tak v zimě nemusejí nepohodlně převlékat u aut.

Čtěte také

Pro turisty se otevřelo nové zázemí u přehrady Souš v Jizerských horách. Nádrž je jedním z hlavních nástupních míst na běžkařskou Jizerskou magistrálu. Město Desná tak chtělo lyžařům zlepšit podmínky a pomoct odlehčit přetíženým místům jako Bedřichov nebo Jizerka.

V zázemí je pro návštěvníky kiosek s občerstvením, toalety a převlékárna.

„Myslím, že je to velice dobře, že to tady udělali, protože je to tady krásné, to okolí je příjemné,“ říká Richard Matěšovský, který k Souši přijel se svou družkou a malou dcerkou na procházku. Mne si ruce zimou a za chvíli se všichni půjdou ohřát do kiosku.

Při vstupu lidé vejdou do vyhřáté dřevěné místnosti, u okénka si objednají. Zařízení provozuje Stanislav Doubek. „Začali jsme pár dní před Silvestrem, postupně se zabydlujeme a postupně to dáváme dohromady, aby lidi měli veškerý komfort, který je potřeba,“ přibližuje.

Z druhé strany provozovny jsou toalety pro turisty. Město je nezpoplatňovalo, lidé ale musejí zaplatit 100 korun za parkování. „Za ty peníze, které zaplatí za parkování, by tuhle službu měli mít,“ myslí nezávislý starosta Desné Jaroslav Kořínek.

Zázemí pro turisty je postavené na bývalém krytu civilní obrany. Ten se podařilo zachovat a lidé se budou moct do suterénu chodit dívat na různé historické předměty, které stavaři v krytu našli.

autoři: Johana Tománková , reČRoL
Spustit audio

Související