Tvrz Dobrošov, součást hraničního opevnění, je k vidění v nedokončeném stavu. A to ji činí zajímavou

8. květen 2024

Speciál o pevnosti Dobrošov. Přijeli odtamtud do našeho studia hned dva hosté. Jednak správce Martin Měřínský a také Eva Szabová, která toho má s Dobrošovem společného více.

Na Dobrošově už se rozběhla návštěvnická sezóna. Jaký z ní máte pocit?
Letošní sezónu jsme zahájili 4. dubna, ale zatím návštěvníků není mnoho, chodí převážně školní třídy nebo objednané zájezdy.

Čtěte také

Větší nápor očekáváte potom asi o letních prázdninách. Vy ovšem letos slavíte 55 let od znovuotevření. Můžeme to upřesnit?
V roce 1968 byl Dobrošov otevřen na dva dny, ale trvalé zpřístupnění pevnosti bylo od 1. května roku 1969. Potom byla tvrz kontinuálně otevřena 50. let, je to asi nejdéle soustavně fungující muzeum opevnění u nás. A teď si připomínáme právě 55 let od trvalého otevření Dobrošova.

Tvrz se začala budovat v roce 1938?
Je to tak. Dobrošov se budoval před druhou světovou válkou, už od roku 1937. Pevnost měla být stavěna dva roky, ale bohužel to nestihli. Po jednom roce byla mnichovskými událostmi výstavba zastavena a tvrz je dnes k vidění v tom nedokončeném stavu, což ji činí právě zajímavou.

Čtěte také

Paní Evo, vy jste byla u otevření pevnosti před 55 lety, pak jste na Dobrošově pracovala a stále ještě se pohybujete v jeho blízkosti.
Bylo to tím, že moje matka tam začínala jako pokladní. A jelikož se bunkr nachází blízko mého bydliště, tak jsem tam chodívala jako dítě s prvními průvodkyněmi, kterým už je dnes určitě přes 70 let. Mně se to tam líbilo, bedlivě jsem poslouchala výklad. A potom později jsem byla oslovena, abych tam také provázela.

Martin Měřinský a Eva Szabová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Jak se na Dobrošov dostal Martin Měřinský?
Kdysi dávno ve skautu jsem tvrz navštívil a zaujalo mě to. Potom jsem si přečetl nějakou brožuru, a to opevnění se stalo mým celoživotním koníčkem. Od roku 1998 jsem na Dobrošově provázel a shodou okolností od roku 2019 jsem nastoupil na pozici správce. Takže šestým rokem tu tvrz nějakým způsobem vedu.

Čtěte také

Pevnost Dobrošov nebyla ke svému obrannému účelu nikdy využita. Byla součástí československého opevnění budovaného před druhou světovou válkou. Jak to obecně dopadlo s celým opevněním?
Naše opevnění se začalo budovat v roce 1935 a mělo být dokončeno až někdy v padesátých letech. Ovšem k tomu nedošlo, protože mnichovské události roku 1938, které známe pod populárním názvem mnichovská zrada, vedly k zastavení výstavby. Přímo na Dobrošově to znamenalo, že se tvrz nepodařilo dostavět. Tvrz měli postavit zhruba za 33,5 milionu tehdejších korun, výstavba byla obrovská záležitost. Na stavbě se třeba k poslednímu srpnu 1938 podílelo 960 dělníků a 30 úředníků.

Eva Sabová před 55 lety sledovala slavnostní momenty otevření pevnosti Dobrošov jako žákyně místní školy

Kolik bylo dohromady takových podobných staveb nebo objektů v československém opevnění?
Podařilo se vystavět asi 250 těžkých objektů a zhruba 10 000 lehkých objektů. Některé z těch těžkých objektů měly být propojeny podzemními chodbami do komplexů, kterým právě říkáme tvrze. A takových tvrzí mělo být postaveno v poslední fázi 13. A Dobrošov je jednou z nich.

Národní kulturní památka Pevnost Dobrošov se nachází poblíž vsi Dobrošov přibližně 2 km jihovýchodně od Náchoda a zahrnuje dělostřeleckou tvrz Dobrošov, rozsáhlé sály propojené systémem chodeb v podzemí tvrze a nedokončené systémy štol.

Celý rozhovor o historii i současnosti pevnosti Dobrošov na Náchodsku si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související