Tisíce stromů vysázeli během jediného dne dobrovolníci ze Stárkova na Náchodsku a okolí

7. říjen 2019 09:22

Lesy ve Stárkově na Náchodsku jsou bohatší o 2 000 stromů. Zasázeli je tam během pátku dobrovolníci, kteří se tím postarali o částečnou obnovu lesa. O jaké druhy stromů jde a proč je tam vysadili? To zajímalo reportérku Janu Házovou, která se do kopců nad městem vypravila.

V Mezilesí na kopci nad Stárkovem jsou slyšet motyky a také trošku štěbetání dětí. Sázejí se tu stromy.

Čtěte také

S nezávislým starostou Petrem Urbanem se blížíme ke skupince dobrovolníků.
„Jsou to žáci místní základní školy, ze šestého až devátého ročníku. Sázíme tady buk lesní, jedle a smrky. Sázíme tedy přírodě blízký les, který by měl být odolnější počasí, jenž se v současné době na území České republiky vyskytuje. Přistoupili jsme i k výsadbě klasického smrku ztepilého, který je v těchto našich podmínkách původní dřevinou."

Učitel zdejší školy Marek Šedivý právě děti instruoval kde mají kopat jámy pro stromky.
„Nejdříve musí shrnout hrabanku a potom se zejména dostat na hlínu, aby se stromeček svými kořeny měl v čem uchytit a byl v zemině. Kontrolujeme všechny vysázené stromy, hlavně pan hajný to kontroluje opravdu bedlivě."

Lesy ve Stárkově na Náchodsku jsou bohatší o 2 000 stromů. Zasázeli je tam dobrovolníci, kteří se tím postarali o částečnou obnovu lesa

Žákyně a dobrovolnice Karolína Kobrová kope jámu pro vysazení dalšího stromku.
„Je to docela dřina. Už jsem vysadila tři stromky. Vadí mi, že hoří lesy v Amazonii. Tak chci aspoň malý dobrý skutek udělat."

Čtěte také

Přicházíme k hajnému Kamilu Zahradníkovi. Ten vysvětluje, jak moc potřebná je tato nová výsadba stromů.
„Tuto akci děláme proto, abychom ten problém přiblížili veřejnosti a udělali takovou osvětu. Výsadba je samozřejmě potřebná po každé těžbě. Máme hospodářské lesy a co se týče jejich zdravotního stavu, tak zde máme poměrně zdravé lesy. Jsou zde místní ložiska kůrovce o kterém se teď mluví po celé republice. Je tu řekněme stovka či dvě stovky kubíků napadeného dřeva. Což je v podstatě minimum oproti jiným regionům v České republice."

Všech dva tisíce stromků chtějí dobrovolníci vysázet během jediného dne. A ochrana nově zasazených stromů bude dokončena do 14 dnů.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související