Teprve patnáctiletý Oskar Poluha je nadějí českého běžeckého lyžování

11. duben 2024

V patnácti letech už je mistrem republiky v běžeckém lyžování. Oskar Poluha přitom bydlí v Benátkách nad Jizerou, odkud je to za sněhem přeci jen trošku daleko. Dokáže se s tím vypořádat, sní o mistrovství světa a také třeba o olympijských hrách.

Oskar Poluha

„Vladimír Poluha, můj tatík a Oskarův děda, byl vynikající fotbalista, který měl nakročeno i do Slavie. Já jsem se ale na kolektivní sporty nepotatil. Sportoval jsem vždycky sám, dělal jsem horolezectví a windsurfing. Teď předávám lásku ke sportu dětem a hlavní jsou pro nás běžky,“ popisuje Oskarův tatínek Luboš Poluha spojení jejich rodiny a sportu.

Benátky nad Jizerou ale rozhodně nepatří k místům, kde by běžecké lyžování mělo tradici. „Za sněhem samozřejmě musíme jezdit. Máme rádi zimu a zamilovaly si ji i děti, které jsme  k tomu od mala vedli. A je to hlavně Oskarova cesta, ten sport si vybral a my ho jako rodina podporujeme a pomáháme mu,“ vysvětluje otec mladého sportovce.

Oskar Poluha

„Začal jsem nejdřív v Mladé Boleslavi s biatlonem. Později jsme si založili vlastní rodinný klub a teď jsem z biatlonu přišel na běžecké lyžování. Střelba mě už nebavila a hlavně je to ještě mnohem víc časově náročné. A jelikož už jsem teď v kategorii U16, přecházím ze vzduchovky na malorážku, a tam potřebujeme jinou střelnici. Tu tady nemáme nikde v okolí a stálo by to hodně času,“ popisuje svoji dosavadní sportovní cestu Oskar.

Ve své kategorii patří k Oskar Poluha k nejlepším českým závodníkům, což dokumentuje i výčet jeho úspěchů z poslední doby. Co vše už dosáhl a jaké má další cíle? Nejen to si můžete poslechnout v reportáži Pavla Petra.

Oskar Poluha
autoři: Pavel Petr , JMys
Spustit audio

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.