Stokilový Pišta a dvě samice. V Zooparku Zelčín nově chovají tři želvy obrovské

10. duben 2024 14:00

Už příští měsíc představí chovatelé v Zooparku Zelčín návštěvníkům nové přírůstky. Starají se tam totiž o tři želvy obrovské, které dělají čest svému jménu. Kromě dvou samic se totiž v Zelčíně ze zimního spánku probral také samec Pišta. Ten váží sto kilogramů.

„Samec Pišta je největší, je mu dvacet let a váží sto kilo. A ještě tady máme dvě samice, jednu osmiletou a druhou devítiletou. Holky jsou štíhlejší, váží čtyřicet osm kilo a třicet sedm kilo,“ uvádí vedoucí zooparku Marian Rybka.

Želva obrovská v Zooparku Zelčín

Želvy obrovské pocházejí ze Seychelských ostrovech, Pišta se ale vylíhnul v Česku. „Původní chovatel ho dostal jako malinkatou želvičku, která se vešla do dlaně,“ doplňuje Rybka.

V Zelčíně teď připravují pro želvy obrovské nové zázemí. „Celý den se budou pohybovat venku na trávě a na noc budou schovaný uvnitř toho nového příbytku. Jeho součástí bude i přípravna krmení,“ popisuje novou expozici zaměstnanec zooparku Honza Chudoba.

Zoopark Zelčín se nachází nedalo Mělníka. Chovají zde hlavně běžná hospodářská zvířata jako jsou kozy, ovce, drůbež, lamy, poníci a další. Z exotických zvířat jsou to pak lemuři, mary stepní nebo surikaty a letos nově tři želvy obrovské.

Morčata v Zooparku Zelčín
autoři: Radek Duchoň , JMys
Spustit audio