Šrucha zelná je nabitá vitamíny a minerály. Navíc má víc omega-3 mastných kyselin než rybí tuk

13. březen 2024

Někteří považují šruchu zelnou, nebo také portulák, za jakýsi exotický plevel, ale naše prababičky ji pěstovaly jako oblíbenou zeleninu.

Tato rostlina má plazivý stonek a okrouhlé lístky – jsou šťavnaté a mají velice dobrou, svěží a malinko kyselejší chuť.

Lístky můžete přidat do pomazánek, špenátu i smažených vajíček. Jestli je budete připravovat v kuchyni, sbírejte je vždy čerstvé a vždy před rozkvětem, pak už jsou hořké.

Šrucha zelná je nejen chutná, ale také plná vitamínů skupiny B, provitamínu A a minerálů, jako jsou vápník, hořčík, fosfor, zinek a železo. Obsahuje též koenzym Q10 a omega-3 mastných kyselin má více než rybí tuk.

Šrucha zelná je připravená na zavaření

Díky všem těmto prospěšným látkám je šrucha zelná významnou léčivkou. Povzbuzuje funkci střev, zlepšuje trávení, podporuje léčbu zánětu žaludku, pomáhá při potížích s ledvinami a přináší klidný spánek.

Čerstvě vylisovaná šťáva ze šruchy hojí rány, popáleniny i hmyzí bodnutí. Tradiční čínská medicína pak využívá sušenou nať k odvarům na zlepšení imunity a dobré kondice.

I v kosmetice najde šrucha využití – je součástí osvěžujících krémů, pleťových masek a omlazujících emulzí. Dříve lidé dokonce věřili, že šrucha zelná odhání zlo, proto jí nosili v různých amuletech.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.