Součástí nové expozice dobříšského zámku je Zrcadlový sál i spisovatelský pokoj s dobovým vybavením

8. duben 2024 13:30

Zámek v Dobříši na Přibramsku vstupuje do návštěvnické sezóny s novou výstavou. Prostřednictvím historických předmětů, multimediálních tabulí, fotografií nebo nahrávek ukáže návštěvníkům historii Colloredů a Mansfeldů. A to od samého propojení dvou rodů, přes 19. století až po 2. světovou válku. Nechybí ani pokoj spisovatelů z 60. let.

Zámek v Dobříši na Příbramsku přichystal pro návštěvníky novou multimediální expozici. Vznikla v jižním křídle zámku a prostřednictvím historických exponátů, multimediálních tabulí, fotografií či nahrávek mapuje historii rodu Colloredo-Mannsfeldů.

"Máme radost, že po čtyřech letech uvítáme návštěvníky na zbrusu nové prohlídkové trase. Moderním způsobem seznamuje s různými historickými obdobími a ruku v ruce s tím s historií rodu Colloredo-Mannsfeld," uvedl ředitel zámku Pavel Krejcárek.

Rokokový zámek s výraznou fasádou byl původně v rukou Colloredo-Mannsfeldů, po druhé světové válce se stal kulturním majetkem státu a byl využíván jako Domov spisovatelů. V současnosti ho opět vlastní rodina Colloredo-Mannsfeldů a je přístupný i veřejnosti, která má na výběr z několika prohlídkových okruhů.

Nová expozice zachycuje dějiny Colloredo-Mannsfeldů v šesti salonech, spojovací chodbě a v Zrcadlovém sále. Část je umístěna v zámeckých pokojích, další část je pojata v muzejním stylu s historickými exponáty a digitálním obsahem. Využívá pět projekčních pláten a čtyři multimediální velkoplošné displeje.

Návštěvníci si prohlídkovou trasu mohou prohlédnout bez průvodců, mohou využít dotykové obrazovky s informacemi nejen v českém jazyce, ale i v angličtině a němčině. K nejzajímavějším exponátům patří kostýmy a především uniformy, například autentická uniforma námořního důstojníka Hieronymuse Colloredo-Mannsfelda.

Nový prohlídkový okruh na zámku Dobříš

"Součástí nové expozice bude oblíbený reprezentativní Zrcadlový sál i často dotazovaný spisovatelský pokoj s dobovým vybavením, který upomíná na období po druhé světové válce, kdy zámek sloužil jako Domov spisovatelů," dodala Daniela Vondráčková z návštěvního centra.

autoři: Natalie Máchová , JMys | zdroje: ČTK , Český rozhlas
Spustit audio