Sonda Voyager 1 před 10 lety vstoupila jako první člověkem vyrobené těleso do mezihvězdného prostoru

27. srpen 2022

Novinky a aktuality ze světa vědy a techniky. Nenechte si utéct informace ze všech možných odvětví, které obohatí váš pohled na svět. Přinesou vám poznání i poučení. Sledujeme vesmírné projekty, lékařské výzkumy nebo archeologické objevy.

Čtěte také

Voyager 1 vstoupil jako první sonda do mezihvězdného prostoru. Americká sonda dosáhla při výzkumu vesmíru a zejména vzdálených oblastí Sluneční soustavy řady prvenství, mezi které patří i to, že před 10 lety, tedy 25. srpna 2012, opustila jako první člověkem vyrobené těleso heliosféru. Sonda, vypuštěná v září 1977, tehdy vstoupila do mezihvězdného prostoru a zamířila za hranice naší soustavy. Dnes je Voyager 1 více než 23 miliard kilometrů od Země a díky dostatečné zásobě energie stále vysílá, podle NASA by měly jeho antény dodávat informace nejméně do roku 2025.

Ministerstvo zemědělství dá v příštích 10 letech zhruba 15 miliard korun na výzkum a vývoj, který se zaměří na globální změny v biosféře, ekologické zemědělství a inovace. Vědci z oboru zemědělství, potravinářství, vodního hospodářství a lesnictví by se měli zabývat například udržitelnou produkcí potravin nebo stavem půdy, vody a lesů. Vyplývá to z Koncepce výzkumu a vývoje a inovací Ministerstva zemědělství, který projednala vláda.

Čtěte také

Archeologové objevili na farmě v jižním Španělsku jednu z největších známých megalitických staveb v Evropě, kterou lidé nejspíš využívali stejně jako Stonehenge k pozorování a oslavě slunovratů a rovnodenností. Památka je stará přinejmenším 7000 let a sestává z obřích kamenných kruhů, které tvoří 526 menhirů a různé skupiny dolmenů.

Evropská kosmická agentura (ESA) je součástí historického programu, který vrátí lidstvo zpátky na Měsíc, uvedl šéf agentury Josef Aschbacher. ESA v rámci průzkumné mise Artemis I, která má podle plánu odstartovat příští pondělí z Kennedyho vesmírného střediska na Floridě, vyšle k zemské družici Evropský servisní modul (ESM), který má u lodi Orion zajišťovat vzduch, elektřinu a pohon.

Čtěte také

V Číně musí na koronavirové testy také mořští živočichovéÚřady v pobřežním čínském městě Sia-men nařídily testování na koronavirus více než pěti milionům lidí poté, co laboratoře odhalily přibližně čtyři desítky případů nákazy. Nejsou však jediní, kdo musí testy podstoupit, napsala na svém webu stanice BBC News. V úředním oznámení se podle ní praví, že do testování se mají zapojit také některé druhy mořských živočichů.

V Havlíčkově Brodě našli archeologové na bývalém hřbitově u děkanského kostela několik hromadných hrobů, podle prvního předpokladu by v nich mohly být uložené oběti husitských válek. Některé kosterní ostatky budou podrobené antropologickému zkoumání.

Technický pokrok a poznávání se nedá zastavit. Zvláště v 21. století je vývoj tak překotný, že kdo chvíli stál, už stojí opodál!

autoři: Michal Klokočník , baj
Spustit audio

Související