Slavnosti svobody zažily jeden z vrcholů. Konvoj svobody v čele se Shermanem projel Plzní

5. květen 2024 18:00

Desítky tisíc lidí zhlédly v neděli 5. května 2024 Konvoj svobody, vrchol plzeňských oslav osvobození. Během tradičního průjezdu Plzní se představilo přes 300 vojenských a historických vozidel, nad hlavami Plzeňanů i turistů přeletěly historické letouny.

Konvoj svobody 2024

Akce byla přenášena i na sociálních sítích a webu Slavností svobody. Letošní 79. ročník oslav konce války pokračuje ještě v pondělí, kdy třídenní Slavnosti svobody uzavře hlavní vzpomínkový akt u památníku Díky, Ameriko!.

Konvoj svobody, tedy Convoy of Liberty, vyjel v neděli v 11 hodin ze Sukovy ulice na Borech v čele s tankem M4 Sherman, a po Klatovské třídě se vydal do centra Plzně. Přehlídku sledovaly po obou stranách celé trasy davy lidí.

Město Plzeň pořádá přehlídku ve spolupráci s kluby vojenské historické techniky, jakými jsou například KVH Tommy and Yankee, KVH 16. obrněné divize, Military Car Club Plzeň a další. Plzní projelo přes 300 vozidel, kromě tanku M4 Sherman si lidé prohlédli třeba lehký obrněný automobil Ford M8, obrněný transportér Halftrack M2 a M3, těžký tahač Diamond T98, nákladní vozidlo Ward LaFrance, sanitu, jeepy nebo Ben Hur cisternu. V několika automobilech v čele konvoje jeli příbuzní amerických a belgických veteránů, na vozidlech vezli fotky svých otců a dědů, dojatě přitom sledovaly davy mávajících.

Nad hlavami návštěvníků prolétla historická letadla Classic Trainers – dvouplošník Boeing 75 Stearman North American, Harvard Mk. II a P-51 Mustang, která vzlétla z letiště v Líních. Část konvoje dorazila po poledni na zaplněné náměstí Republiky v čele se souborem písní a tanců JISKRA.

Třídenní slavnosti uzavře v pondělí 6. května hlavní vzpomínkový akt Díky, Ameriko! Začíná v 18 hodin.

autor: iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio