Sladké dřevo - lékořice pomáhá v Asii už tisíce let jako přírodní lék

18. únor 2021

Lékořici používáme jako koření, sladidlo do bonbónů i žvýkaček, vyrábí se z ní známé „pendreky“, přidává se do zubní pasty, pastilek proti kašli, nealkoholických nápojů i piva. Jde ale také o přírodní lék...

V kořenu lékořice najdeme škrob, saponiny, sacharidy i silice. Velmi dobře působí při zažívacích potížích, tedy při zácpě, nadýmáni apod.

Lékořice umí pomoci také v případě komplikací s různými záněty. Obsahuje sladkou látku, která je dokonce mnohem sladší než běžný cukr. Právě tahle látka pomáhá při léčbě žaludečních vředů, které vznikají narušením sliznice žaludku. Projevují se bolestí břicha, nevolností, nechutenstvím. Při léčbě se uplatní i antibakteriální účinky lékořice.

Pojďme si teď uvařit čaj z lékořice. Jak na to? Půl lžičky drceného kořene zalijte 3 deci vařící vody. Nechte čtvrt hodiny louhovat a sceďte.

Z lékořice se využívají kořeny, kde se soustřeďuje ona typická chuť. Kořeny se sbírají, následně se vaří a filtrují, takže se z nich extrahuje šťáva. Vychladlá šťáva zhoustne a je lepkavá.

Ze šťávy lékořice se vyrábějí černé bonbóny, známé pod názvem „pendrek“.

Spustit audio

Související